Francuska pokreće lutriju za baštinu: milijuni eura za obnovu kulturnih spomenika

carneville, dvorac, francuski dvorci
Dvorac Carneville / Izvor: Wikimedia Commons, xfigpower
Popis od oko 2.000 zanemarenih spomenika u Francuskoj sveden je na njih 269 koji hitno trebaju obnovu. Deset posto prihoda od nove lutrije bit će uloženo u njihovo očuvanje, a procjenjuje se da bi taj iznos mogao doseći i 20 milijuna eura

U Francuskoj je nedavno pokrenuta zanimljiva inicijativa čiji je cilj očuvati bogatu kulturnu baštinu od propadanja. U ponedjeljak su u prodaju puštene prve srećke tzv. lutrije za baštinu, a deset posto prihoda bit će uloženo u restauraciju ugroženih kulturnih i povijesnih spomenika.

Projekt je inspiriran sličnom inicijativom koja već neko vrijeme postoji u Velikoj Britaniji. Očekuje se da će uz pomoć nove francuske lutrije za spomenike biti sakupljeno između 15 i 20 milijuna eura, piše The Local.

Srećke se mogu kupiti na više od 30.000 prodajnih mjesta diljem države po cijeni od 15 eura, a glavna nagrada iznosi primamljivih 1,5 milijuna eura. U prodaji je čak šest srećaka koje će sretnicima donijeti ovaj pozamašni iznos, a ostali igrači lutrije imaju mogućnost osvojiti nešto manje novčane nagrade. Jedna od tri srećke donosi dobitak, a minimalni iznos koji se može osvojiti je 15 eura.

fort cigogne, francuske utvrde
Utvrda Cigogne / Autor: Matthieu Faure

Pokrenut je i ‘Super loto za baštinu’, zasebna lutrija sa srećkama po cijeni od 3 eura. Izvlačenje će se održati 14. rujna, a jedan sretni dobitnik osvojit će čak 13 milijuna eura.

Zaklada za baštinu zadužena je da raspodijeli deset posto prihoda lutrije odabranim spomenicima koji trebaju restauraciju. Na popisu je čak 269 vrijednih objekata, a njih 18 ima prioritetni status pa će prvi primiti sredstva. Više o najugroženijim dvorcima, palačama i utvrdama možete doznati ovdje.

‘U svakom francuskom selu pronaći ćete nešto vrijedno pažnje’

Idejni začetnik ove pohvalne inicijative je Stéphane Bern, popularni francuski novinar i televizijski voditelj. Nakon što je doznao za britansku nacionalnu lutriju za baštinu, razgovarao je s Emmanuelom Macronom koji je tada još bio kandidat za predsjednika i iznio prijedlog da takav projekt implementiraju u Francuskoj.

stephane bern
Stéphane Bern / Autor: Denis Probst

Bern je bio uvjeren da zaštitu i financijsku pomoć ne trebaju najpoznatiji spomenici u Francuskoj, jer oni već dobivaju sredstva od države. Okrenuo se stoga tisućama zaboravljenih povijesnih dragulja, razasutih po malim selima diljem zemlje. Nakon što je održano javno savjetovanje na internetu, sastavljen je popis 2.000 spomenika koji hitno trebaju obnovu. Taj je broj potom sveden na spomenutih 269, piše BBC News.

“Francuska je bogatija od Ujedinjenog Kraljevstva kad je baština u pitanju. U svakom francuskom gradu ili selu pronaći ćete povijesnu kuću, crkvu, fontanu – nešto vrijedno pažnje”, kazao je Bern. Dodao je i da Francuzi uvijek očekuju da država nešto poduzme, ali da ima poruku za njih: “Mi, ljudi, mi smo država. Baština pripada nama i na nama je da je sačuvamo.”