Filmaši srednjoškolci predstavljaju se na festivalima u Karlovcu

Four River Film Festival, filmski festivali, karlovac
Four River Film Festival Facebook
Tradicionalna dvostruka manifestacija srednjoškolskoga filmskog stvaralaštva, 23. filmska revija mladeži i 11. Four River Film Festival, počela je u utorak u Karlovcu, a trajat će do subote kad se dodjeljuju nagrade pobjednicima

Koordinarorica Sanja Zanki Pejić najavila je u ime Hrvatskoga filmskog saveza i Kino kluba “Karlovac” da će u službenoj konkurenciji za nagrade biti 38 domaćih filmova u Filmskoj reviji mladeži i i 38 filmova iz 30 zemalja na Four River Film Festivalu.

Na oba festivala prijavilo se oko tisuću filmova iz 50-ak zemalja, što pokazuje da imaju važno mjesto na svjetskoj karti filmske i šire medijske pismenosti mladih, rekla je Zanki Pejić. “Selekciju filmova radili su filmski kritičari Boško Picula i Stipe Radić te profesorica filmske umjetnosti Ana Đordić, a posao im nije bio lak jer su tisuću filmova morali svesti na 76, koliko ih je ušlo u konkurenciju”, kazala je Zanki Pejić i izrazila zadovoljstvo što su među njima i autori nagrađivani na drugim festivalima.

Ove je godine mnogo interesantnih tema, filmskih priča, i igranih i dokumentarnih i animiranih i eksperimentalnih filmova, a zanimljivo je da su slične teme podjednako zastupljene i u Hrvatskoj i u inozemstvu.

“Položaj mladih u društvu postao je proteklih godina središnja tema, osobito kad je posrijedi pravo mladih na izražavanje, pravo na posebnosti i različitosti, te je jasno da niz tih filmova govori o vlastitim iskustvima autora, a to je ključno jer – kada se talentirani filmaši i filmašice okrenu oko sebe i vide teme koje su im važne i to pretvore u filmske radove – postiže se puni pogodak i kad je u pitanju film i festivalska prezentacija”, rekao je Picula.

Čekamo vas! 🙂

Gepostet von Four River Film Festival am Dienstag, 11. September 2018

Na svečanom otvorenju dvaju festivala na obali Korane u utorak je bio prikazan film “Srbenka” redatelja Nebojše Slijepčevića, koji je proljetos bio proglašen dokumentarcem godine na filmskom festivalu u Cannesu, a nedavno je na Sarajevo film festivalu osvojio i nagradu “Srce Sarajeva”.

Osim šest projekcija filmova u natjecateljskom programu u Gradskom kazalištu Zorin domu, na nekoliko će se mjesta održavati rasprave, specijalne radionice, filmski kvizovi i programi “Najbolje iz dječje filmske kuhinje”, “Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima”, “Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?” i autorske večeri.

U četvrtak se u Novigradu na Dobri prikazuje “Osmi povjerenik” (redatelj Ivan Salaj), u petak na Starome gradu Ozlju uz Kupu “Ljeto u Brooklynu” (redatelj Ira Sachs), a u subotu u podne u Aquatici će biti dodijeljene nagrade s obrazloženjima međunarodnog žirija te svečano zatvaranje festivala.