FEKP 2018: Otvoren natječaj za kratku priču na temu ‘Nasljeđe’

fekp, fekp 2018, festival europske kratke priče
FEKP
Festival europske kratke priče (FEKP) poziva sve ljubitelje ove književne forme da svoje radove pošalju do 20. svibnja

Sedamnaesto izdanje popularnog Festivala europske kratke priče (FEKP) održat će se u Zagrebu i Rijeci od 27. svibnja do 1. lipnja ove godine, uz glavnu temu Nasljeđe / Heritage.

U sklopu festivala, proglašen je natječaj za kratku priču. “Povijest i geografija, nacija i kultura, spol i rod, svjetonazor i jezik, obitelj i religija, rasa i klasa, geni… u svakome od ovih pojmova potencijalni je odgovor i moguća bojišnica, svaki od njih jest i može postati priča za sebe. Što je ono što nasljeđujemo i jesu li neka nasljeđa važnija od drugih? Jesmo li svojim nasljeđem određeni nepovratno, bilo prihvaćajući ga ili osporavajući? Što je, na kraju, ono što želimo ostaviti za sobom?” pišu organizatori, pozivajući sve kratkopričaše da pišu o svom osobnom shvaćanju pojma nasljeđe, ne shvaćajući temu previše doslovno.

Na natječaj se mogu prijaviti autori i autorice koji pišu na BHS-u, tj. jezicima regije. Poslati se mogu samo priče koje su prethodno neobjavljene te duge do 10.000 znakova s razmacima.

Radovi se mogu poslati isključivo na contest@europeanshortstory.org, do 20. svibnja u 23:59. Sve zaprimljene prijave razmotrit će žiri kojeg čine pisci, urednici, novinari i književni kritičari: predsjednik žirija Stjepan Balent, Andrija Škare, Korana Serdarević, Ivan Jozić i Vladimir Arsenić.

Deset finalista bit će proglašeno 27. svibnja, a njihove priče objavljene na festivalskoj stranici. Tri nagrađene priče objavit će se na književnoj večeri 29. svibnja u zagrebačkom Teatru &TD. Pobjednička priča čitat će se na zatvaranju festivala, a njezin autor bit će nagrađen dvotjednim boravkom u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji.

Više detalja o uvjetima natječaja možete pronaći na službenim stranicama FEKP-a.