Channel 4 i švedski SVT otkupili hrvatsku seriju ‘Čuvar dvorca’

čuvar dvorca, lukas nola, hrt
YouTube screenshot
Politički triler u režiji Lukasa Nole zadnji je u nizu domaćih projekata za kojeg su strani partneri otkupili prava za prikazivanje

Švedska javna televizija SVT i britanski Channel 4 otkupili su ‘Čuvara dvorca’, seriju koju je za HRT snimala producentska tvrtka Kinorama. S obzirom da Channel 4 ima uslugu gledanja na zahtjev ponuđenu korisnicima u SAD-u, serija koju potpisuje redatelj Lukas Nola bit će dostupna i američkim gledateljima, piše Jutarnji.

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić istaknuo je da je hrvatska javna radiotelevizija više mjeseci pregovarala sa stranim partnerima. “Smatram da smo time još jednom potvrdili kako možemo napraviti svjetski konkurentan proizvod”, naglasio je Bačić te dodao da su prošle godine prodana autorska prava za prikazivanje još nekoliko domaćih djela.

Pad jednog sistema

‘Čuvar dvorca’ je mini serija od četiri epizode u trajanju od 55 minuta. Glavni junak ovog političkog trilera smještenog u 80e godine je Boris Bišćan (Ivo Gregurević), djelatnik Službe državne sigurnosti koji je zadužen za tzv. neprijateljsku emigraciju. Uz Gregurevića, u seriji nastupaju i druga poznata domaća imena: Vinko Kraljević, Goran Bogdan, Ivan Babić, Barbara Nola, Matija Čigir, Bernard Tomić i Dajana Čuljak.

‘Čuvar dvorca’ nastao je prema romanu Roberta Perišića ‘Područje bez signala’, a scenarij za seriju također je napisao Lukas Nola. Objasnio je da ga u sklopu priče nije toliko zanimala politika, koliko ponašanje glavnih aktera kad se ona počne urušavati. “Urušavanje jednoga sustava, carstva ili političkoga poretka općenito oduvijek je bila zanimljiva umjetnička tema, a mislim da ta sastavnica naše povijesti, osim rubno, dosad nije bila filmski obrađena”, rekao je Nola.