Četiri Banksyjeve slike prodane u Parizu – neoštećene

banksy, grafiti, street art
Wikimedia Commons / QuentinUK
Četiri Banksyjeva djela prodana su na dražbi u Parizu u srijedu, a ni jedno nije doživjelo sudbinu slike britanskog uličnog crtača koja se sama izrezala u djeliće nakon što je prodana za više od milijun funti na aukciji u Londonu ranije ovog mjeseca

Među prodanim djelima u aukcijskoj kući na Elizejskim poljanama bila je i Banksyjeva slika koja prikazuje britansku kraljicu Viktoriju iz 19. stoljeća u neobičnoj seksualnoj pozi s drugom ženom. Prodana je za 11.700 eura, dok je platno “Konzerva juhe” prodano za 46.800 eura.

Drugo Banksyjevo djelo prikazuje Dorothy iz “Čarobnjaka iz Oza” i specijalnog policajca koji joj rukama u gumenim rukavicama pretražuje košaru.

Međutim nije se ponovio događaj 5. listopada u Sotheby’s-u u Londonu, kada se Banksyjeva slika “Djevojčisa s balonom” sama uništila rezačem skrivenim u okviru nakon što je prodana.

Djelo je za 1,2 milijuna eura kupila europska kolekcionarka koja je kasnije objavila da je nakon prvotnog šoka odlučila platiti djelo smatrajući da posjeduje time dio povijesti umjetnosti.

Nakon dražbe umjetnik je objavio video u kojem se prikazuje kako je uklopio skriveni rezač u okvir platna. Platno je, nakon što je izrezano, preimenovao u “Ljubav je u kanti”.