Susret učenika i učitelja: Umjetnički paviljon predstavlja djela Bukovca i Cabanela

vlaho bukovac, umjetnički paviljon
Wikipedia
Izložba će objediniti više od 140 slika kroz koje će biti obuhvaćene sve faze Bukovčevog stvaralaštva, a po prvi put u Hrvatskoj bit će izložena i djela njegovog profesora Alexandrea Cabanela

Umjetnički paviljon u Zagrebu slavi 120. obljetnicu izložbenog djelovanja, a za kraj godine pripremili su pravu poslasticu za sve ljubitelje umjetnosti – i to simbolično prikladnu. S obzirom da je inicijator osnivanja Umjetničkog paviljona 1898. godine bio Vlaho Bukovac, u galeriji su odlučili odati počast ovom velikom hrvatskom slikaru posebnim projektom.

Izložba Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja, koja se otvara u Umjetničkom paviljonu za nekoliko dana, prva je prilika da se u Hrvatskoj na istom mjestu razgledaju Bukovčeva i Cabanelova djela.

Poznati francuski slikar, ali i profesor na pariškoj École des Beaux-Arts kod kojeg je Bukovac studirao slikarstvo, izvršio je značajan utjecaj na ikonu hrvatske umjetnosti i odigrao veliku ulogu u njegovom likovnom obrazovanju. Iz Umjetničkog paviljona ističu da djela Alexandrea Cabanela dosad još nisu bila izlagana u Hrvatskoj ni u susjednim zemljama.

Izložba će objediniti više od 140 slika kroz koje će biti obuhvaćene sve faze Bukovčevog stvaralaštva, od pariške preko zagrebačke do praške faze. Djela su za izložbu posuđena iz muzeja i privatnih zbirki u Hrvatskoj i inozemstvu, a uz dobro poznate slike bit će predstavljeno i nekoliko novootkrivenih bisera, najavili su. Jedno takvo djelo je Putifarova žena, ulje na platnu nastalo 1886. godine, koje se nalazi u privatnom vlasništvu te će ovom prigodom prvi put biti izloženo u Hrvatskoj.

Djela Alexandrea Cabanela posuđena su iz pet francuskih muzeja, uključujući i Musée Fabre iz Montpelliera koji je službeni partner izložbe, kao i iz čuvenog ruskog muzeja Ermitaž.

Izložba se otvara 3. listopada, a posjetitelji Umjetničkog paviljona moći će je razgledati do 6. siječnja 2019.

Umjetnički paviljon