Bugarski Plovdiv s motom “Zajedno” i šarenilom službeno preuzima titulu europske prijestolnice kulture

Plovdiv, Bugarska
Svečana inauguracija Plovdiva kao europske prijestolnice kulture nastavlja se središnjim programom “Svi smo mi različitih boja” s više od 1500 sudionika u srcu jednog od najstarijih gradova u Europi i drugog najvećeg grada u Bugarskoj

U središtu Plovdiva u 19 sati održat će se glazbeno plesni događaj pod nazivom “Svi smo mi različitih boja” u kojemu će više od 1500 sudionika uz mnoštvo boja prikazati glavne četiri tematske platforme projekta: integraciju etničkih i manjinskih skupina te različitih generacija i socijalnih skupina, oživljavanje zaboravljenih urbanih prostora, očuvanje povijesnog naslijeđa i širenje pristupa kulturi te promicanje održivih životnih stilova, sporiji život, sporu hranu i održivo gospodarstvo.

Krilatica projekta jednog od najstarijih gradova u Europi je “Zajedno”, što ujedno opisuje koncept europske prijestolnice kulture u kojoj građani neće biti samo publika, već i kreatori kulturnih događanja tijekom 2019. godine.

Grad planira više od 30 projekata i gotovo 500 događanja na najmanje 70 lokacija. Dijelovi Plovdiva pretvaraju se u umjetničke zone, a dugo zanemarivana četvrt Kapana oživljena je živopisnim i trendovskim grafitima.

Drugi po veličini grad u Bugarskoj u 2019. ima priliku postati prepoznatljiviji u svijetu i na taj način privući veći broj turista

“Očekujemo više od dva milijuna turista kroz godinu”, rekao je zastupnik Andrej Kovatchev (EPP), a priopćio Europski parlament.

Svečana inauguracija Plovdiva započela je u petak, 11. siječnja i trajat će do nedjelje, 13. siječnja. Završit će bugarskom premijerom tango operite “María de Buenos Aires” Astora Piazzolle iz 1968.

Europska prijestolnica kulture inicijativa je Europske unije čiji je cilj istaknuti bogatstvo i raznolikost umjetničkoga razvoja europskih gradova, kao i zajedničke kulturne aspekte Europe kako bi se pridonijelo zbližavanju europskih naroda i njihovome boljem međusobnom razumijevanju.

Incijativa je pokrenuta 1985. godine i dosad je više od 50 gradova Europske unije nosilo titulu europske prijestolnice kulture. (Hina)