Muzej u Brazilu izgorio u požaru, stradalo 200 godina povijesti i kulture

Nacionalni muzej, Rio de Janeiro, Brazil, požar u muzeju
YouTube screenshot / CBC news
Uzrok požara još uvijek nije otkriven, ali zna se da je zgrada muzeja godinama zanemarivana zbog manjka sredstava za održavanje

Nacionalni muzej u Rio de Janeiru, star 200 godina, izgorio je u velikom požaru. Plamen je tijekom noći progutao muzejsku zbirku od 20 milijuna predmeta, i to povijesnih, znanstvenih i antropoloških artefakata.

Požar je izbio u nedjelju navečer, nakon kraja radnog vremena kad u muzeju više nije bilo posjetitelja. Prva izvješća navode da hidranti u blizini muzeja nisu radili pa su vatrogasci morali crpiti vodu za gašenje iz obližnjeg jezera. U požaru nije bilo žrtava ni ozlijeđenih osoba, piše Frieze.

“Bio je to najveći prirodoslovni muzej u Latinskoj Americi. Imamo neprocjenjive zbirke. Zbirke koje su stare više od 100 godina”, rekla je zamjenica ravnatelja muzeja Cristiana Serejo. Ravnatelj João Carlos Nara nazvao je štetu “kulturalnom tragedijom”.

Nacionalni muzej smješten je u palači Sv. Kristofora, zgradi u kojoj je nekoć živjela portugalska kraljevska obitelj. U zbirkama su, među ostalim, čuvali rimsku fresku iz Pompeja koja je preživjela i kobnu erupciju Vezuva, mumije i sarkofage iz drevnog Egipta, fosile dinosaura, meteorit od 5.260 kila, ali i slavnu Luziju, fosil koji u svojoj dobi od 12.000 godina predstavlja najstarije ljudske ostatke pronađene u Americi. Još uvijek se ne zna koji su sve artefakti uništeni u požaru.

“Ovo je nepodnošljiva katastrofa. To je 200 godina nasljeđa ove zemlje. To je 200 godina sjećanja. To je 200 godina znanosti. To je 200 godina kulture i obrazovanja”, komentirao je Luiz Duarte, također zamjenik ravnatelja.

‘Gubitak za Brazil i za čovječanstvo’

Duarte je otvoreno okrivio vlasti za nedostatno financiranje zbog kojeg je muzej dugo bio u zanemarenom stanju. “Godinama smo se borili s različitim vladama kako bismo dobili adekvatna sredstva za očuvanje onog što je sad potpuno uništeno”, rekao je i dodao da osjeća golemu ljutnju.

Iako uzrok požara još uvijek nije otkriven, poznato je da zgrada već neko vrijeme postupno propada. Lokalni mediji tako su izvijestili da su zaposlenici muzeja već prije bili prisiljeni sami skupiti novac kako bi se platili računi za čišćenje.

UNESCO je nazvao požar gubitkom za Brazil i za čovječanstvo te usporedio značaj stradanja Nacionalnog muzeja s uništenjem Palmyre u Siriji. Iz organizacije su izjavili da brazilskim vlastima stavljaju na raspolaganje svo svoje iskustvo, a posebno na području zaštite i konzervacije kulturne baštine (Globo).