Andy Warhol stigao u Zadar

Foto: flickr

Izložba ljeta

Od 15. lipnja do 15. rujna, Zadrani, ali i turisti koji su za svoj odmor izabrali Zadar, moći će uživati u izložbi poznatog američkog pop-art umjetnika Andy Warhola. U Kneževoj palači izloženo je čak 50-ak umjetničkih djela od litografija, crteža, sitotisaka, memorabilija te filmskih uradaka Warhola.

Enter into my life – Andy Warhol

Osim njegovih umjetničkih djela ovog pop – art umjetnika, posjetitelji će moći vidjeti predmete iz njegova svakodnevnog života. Time će steći uvid u Andyjev rani život i odrastanje u skromnoj obitelji uz pobožnu majku. Izložene su i fotografije Billya Namea, koji je živio u Factoryju te je fotografirao Andyja i živote ostalih u tom poznatom okupljalištu  underground scene New Yorka.

Foto: flickr

Zadarska izložba nosi ime  “Enter into My Life – Andy Warhol”, a među izloženim umjetninama može se vidjeti i jedno od njegovih najpoznatijih djela, svevremenska “Marilyn Diptych” iz 1962. godine.

Izložba je rezultat partnerstva zadarskog Narodnog muzeja, Rebel Kolektiva i Andy Warhola Museum of Modern Art iz Medzilaborca u Slovačkoj, ujedno i rodnog grada Warholove  obitelji. Event je također dobio podršku Zadarske županije, Grada Zadra te Ministarstva kulture RH.

Cijena ulaznice je 80 kuna, ali prema informacijama iz Narodnog muzeja, biti će i prigodnih popusta.

Izvor: Zadarski list