14. ZagrebDox donosi 125 filmova u četiri grada

Press
Popularni festival ove godine po prvi put predstavlja dio programa izvan Zagreba

Bliži se početak jedne od najpopularnijih filmskih manifestacija na našim prostorima: međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox predstavit će svoje četrnaesto izdanje od 25. veljače do 4. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu.

Osebujan program nadolazećeg ZagrebDoxa na konferenciji za novinare predstavili su direktor festivala Nenad Puhovski, producentica Lucija Parać te Sanja Milinović iz Hrvatskog Telekoma, generalnog sponzora festivala.

Od 1.386 pristiglih prijava, organizatori su odabrali 125 naslova koje će publika moći pogledati u 14 programa. Festival ove godine donosi novost, pretprogram nazvan ‘Zagrijavanje za ZagrebDox’ koji će se održati od 16. do 18. veljače u Kaptol Boutique Cinema, a u kojem će biti prikazana tri naslova s prošlogodišnjeg festivala: Sve te neprospavane noći (All These Sleepless Nights) Michala Marczaka, Zemlja Prosvijetljenih (The Land of the Enlightened) Pietera-Jana De Puea i Pričest (Communion) Anne Zamecke, ovjenčan nagradom Europske filmske akademije za najbolji europski dokumentarac.

Za Zagrijavanje su pripremljene i tri premijere, pri čemu su dva naslova dio međunarodnog natjecateljskog programa ovogodišnjeg ZagrebDoxa. Ljudska rijeka (Human Flow) poznatog kineskog konceptualnog umjetnika i političkog aktivista Ai Weiweija emotivno je istraživanje globalne migrantske krize, a dokuanimirani film Liyana autorskog dvojca Amande i Aarona Koppa predstavlja grupu svazijske siročadi koja zajedno stvara priču iz kolektivnih sjećanja. Treći film kojeg će publika moći pogledati na Zagrijavanju je dio programa Happy Dox; film Kedi turske redateljice Ceyde Torun donosi priču o tisućama uličnih mačaka koje čine istaknuti dio identiteta Istanbula.

Četrnaesto izdanje renomiranog festivala po prvi put predstavit će dio programa i izvan Zagreba, uz projekcije u Osijeku, Rijeci i Splitu od 2. do 4. ožujka. Program ‘Dox u gostima’ u splitsko kino CineStar Joker donosi svih šest filmova iz programa ‘Zagrijavanje’, dok će publika u Osijeku i Rijeci u kinima CineStar moći pogledati tri naslova s ovogodišnjeg izdanja ZagrebDoxa.

Ove godine u međunarodnoj konkurenciji našao se 21 dokumentarac. Festival otvara film Preko svih granica (Over the Limit) Marte Prus, intenzivna drama koja istražuje nesmiljeni ruski sustav treniranja atletičara. ZagrebDox predstavlja i ovogodišnjeg pobjednika festivala u Sundanceu: O očevima i sinovima (Of Fathers and Sons) sirijskog redatelja Talala Derkija donosi potresan portret obitelji radikalnih islamista.

Regionalna konkurencija broji 17 naslova. Domaće snage predstavljaju se s dva ostvarenja: Dani ludila Damiana Nenadića progovaraju o problemu diskriminacije psihički oboljelih članova društva, a Josipa, volim te redateljskog dvojca Jadranke Cicvarić Šiftar i Senada Zemunovića istražuje odnos protagonistice i autora koji se zaljubljivanjem transformira iz redatelja u aktivnog sudionika filma. Na ZagrebDox stiže i srpski dokumentarac Druga strana svega Mire Turajlić, dobitnik prestižne nagrade za najbolji dugometražni dokumentarni film na IDFA-i.

Cijena ulaznice za projekcije iz programa ‘Zagrijavanje’ i ‘Dox u gostima’ iznosi 28 kuna, dok će cijene ulaznica za festivalske naslove biti 25 kuna za dnevne projekcije i 28 kuna za večernje. Ulaznice za program Teen Dox bit će dostupne za 20 kuna, a posljednjeg dana festivala publika će za 45 kuna moći pogledati sve nagrađene filmove ovogodišnjeg ZagrebDoxa u programu ‘The Best of Fest’ u nedjelju, 4. ožujka.

Program 14. ZagrebDoxa možete pregledati ovdje.

 

Izvor: Jutarnji.hr