U Turskoj otkriven drevni simbol rajskog vrta

simbol, drvo života, turska, domuztepe
YouTube/Screenshot

Turska laganim koracima ide prema tome da postane najznačajnije podneblje drevnih civilizacija, a nakon famoznog Gobekli Topea se pojavio i Domuztepe humak u južnoj provinciji Kahramanmaras i upravo tu je dr. Halil Tekin sa Sveučilišta Hacettepe došao do najznačajnijeg otkrića – čitavog niza artefakata s motivom drveta života.

“Podrijetlo ovog drveta koje je poznato i kao Kršćansko drvce u kršćanskom svijetu nalazi se ovdje u Mezopotamiji. Najstariji prikaz istoga upravo je u Domuztepeu”, potvrdio je dr. Tekin i drvo povezao s vjerom i pogrebnim običajima.

Simbol je star preko 7000 godina

S obzirom na to da se radi o arhetipu, različite civilizacije su ga, unatoč njegovoj kompleksnosti, kroz povijest koristile na različitim dijelovima svijeta bez međusobnih kontakata. Biblija ga veže uz Rajski vrt, Babilon ga je također povezivao sa središnjim rajskim drvetom iz kojeg izviru pra vode zemlje, a Kabbala i istočnjačke religije ga uspoređuju sa sustavom čakri i kralježnicom. Korišten je i u egipatskoj kulturi.

Međutim, Domuztepe baca sasvim novo svijetlo na priču jer se radi o simbolu starom preko 7000 godina, a s obzirom na to da još nije poznato koja civilizacija ga je ugravirala, pred arheološkim timom se nalazi zanimljiv zadatak.

Izvor: LOOK4WARD