Žena iz sjene

Youtube

Prošlu nedjelju je u popodnevnim satima u 77 godini preminula Mirjana „Mira“ Marković. Kao udovica Slobodana Miloševića u javnosti se od svog bijega u Rusiju 2003. sa sinom Markom i kćeri Marijom rijetko pojavljivala i dijelom je pao u zaborav cijeli period njenog vrhunca moći tijekom kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Tada je kao Miloševićeva supruga po mnogima vukla poteze iz sjene i imala određeni utjecaj na donošenje političkih odluka.

Važna karika

Mira Marković ima vrlo bogat životopis i zanimljivo je kako je žena s titulom doktorice znanosti iz područja sociologije sa sveučilišnom karijerom postala dio tadašnjeg srpskog establišmenta koji je krajem osamdesetih potpuno preuzeo moć nad političkim institucijama u Srbiji.

Politički put Slobodana Miloševića sigurno ne bi bio isti bez njegove supruge. Mira Marković je često znala savjetima i pravovremenim intervencijama kreirati idealno okruženje za slamanje političkih protivnika. Miloševićev uspon se sigurno nije događao slučajno i neki događaji iz prošlosti poput njegove čuvene rečenice „Niko ne sme da vas bije!“ koji djeluju kao nešto što se dogodilo „u trenutku“ imaju svoju skrivenu pozadinu. Malo je poznato kako je tadašnji zamjenik direktora RTB-a Dušan Mitević bio kućni prijatelj Mire Marković i ta reportaža na Kosovom Polju iz 1987. s namjerom je puštena u cijelosti.

Manipulacija medijima se tih godina i dalje nastavila. Tijekom rujna 1987. u kući djeda Mire Marković održan je sastanak s glavnim urednicima tjednika Politika i Ekspres. Dogovorilo se pokretanje sustavne kampanje protiv tadašnjeg predsjednika Gradskog komiteta SK Beograd Dragiše Pavlovića. Nagađa se kako je tekst komentara koji je bio izdan u Ekspresu navodno napisala Mira Marković. Komentar i kasniji medijski linč doveli su do smjene Pavlovića i njegovog isključenja iz Predsjedništva, a ubrzo će do kraja 1987. i Ivan Stambolić biti razriješen dužnosti predsjednika Predsjedništva Srbije.

Politička moć

Poznato je kako će Mira Marković tijekom Antibirokratske revolucije i nakon raspada Jugoslavije biti u direktnom kontaktu s nekim službenicima Državne bezbednosti. U ovom kontekstu najčešće se spominju Milan Radonjić, Dragan Filipović Fića, Dragan Hadži Antić, Mihalj Kertes i današnji ministar u srpskoj vladi Aleksandar Vulin. O tim vezama više informacija je donio Blic.rs u detaljnom članku. 

Osnivanjem Jugoslavenske levice 1994. godine, stranke koja je kao koalicija naslijedila Savez komunista-Pokret za Jugoslaviju, Mira Marković vodit će stranku u pozadini političkih zbivanja i to će biti vrhunac njenog utjecaja na srpsku politiku. Jedan od njenih prvih poteza nakon osnivanja stranke bilo je isključenje Mihaila Markovića, Borislava Jovića i Milorada Vučelića iz stranačkih redova zbog kritika prema režimu.

U kasnijim godinama poslije Miloševićevog pada postalo je jasno kako je Mira Marković bila dio političkog sistema koji je imao naličje kriminalne organizacije.

Miru Marković se povezivalo s ubojstvima Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića, a 2006. su protiv nje pokrenute istrage zbog optužbe za sudjelovanje u organizaciji šverca cigareta tijekom ratnih godina. Kasnije je osuđena na godinu dana zatvora zbog optužbe za nezakonitu dodjelu stanova. Na sudskim procesima se Mira Marković nikada nije pojavila, a zahtjev Srbije iz 2005. za njeno izručenje Rusija je odbila zbog političkog azila.

Dodatne kontroverze je Mira Marković uzburkala autobiografijom Bilo je to ovako izdanoj 2015. godine. Ondje su se posebno istakli neki stavovi u vezi događanja prilikom raspada Jugoslavije. Tako u poglavlju Rat u Hrvatskoj, prema pisanju Večernjeg lista, ona navodi kako su hrvatska policija i naoružani članovi HDZ-a vršili nasilje nad srpskim stanovništvom, a jedinice JNA su to nastojale zaustaviti.

U istom kontekstu navodi primjer Vukovara gdje su slični napori, prema njoj, osuđeni od strane međunarodne zajednice. U autobiografiji je također spomenula kako je slovenska Mladina odgovorna za separatizam i uništavanje Jugoslavije, a Mitinzi istine su prikazani vrlo pozitivno. Zapravo je cijelo političko djelovanje njenog supruga opisano u pozitivnom tonu, a posebno je zanimljiva konstatacija kako se u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj točno znao termin početka akcije Oluja.

Ove subote je bio posljednji ispraćaj Mire Marković. Njeni posmrtni ostaci su položeni pored supruga Slobodana Miloševića u zajedničku grobnicu koja se nalazi u dvorištu njihove kuće u Požarevcu. Posljednjem ispraćaju nije prisustvovao nitko od uže obitelji.

Izvori:

https://www.blic.rs/vesti/politika/svi-mirini-ljudi-kako-je-siva-eminencija-zlocinackog-rezima-preko-svoijh-pijuna/hlwrhp1

https://www.vecernji.hr/premium/mira-markovic-srpske-vlasti-u-rs-krajini-znale-su-tocan-dan-i-sat-kad-ce-poceti-oluja-1030153

http://istorija20veka.rs/wp-content/uploads/2017/11/2013_2_10_Petrovic.pdf