Za ribarske luke u Istri 15,7 milijuna kuna

Operativni program
Foto: Wikipedia

Nakon provedenog natječaja iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo iz mjere I.23./I.24 „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa“, prve odluke o dodjeli 15,7 milijuna kuna za ribarski gat u lukama u Vrsaru i Savudriji ministar Tolušić je 13.9. uručio ravnatelju porečke Lučke uprave Željku Čorku i ravnatelju Lučke uprave Umag-Novigrada Sergiju Stojniću.

Lučkoj upravi u Poreču dodjeljuje se 10,6 milijuna kuna za produljenje gata za 30 metara i nadogradnju 15 metara gata okomito na sadašnji gat. Postavit će se i šest novih elektroormara te četiri rasvjetna stupa.

Lučkoj upravi Umag-Novigradu dodjeljuje se 5,1 milijun kuna za rušenje starog i izgradnju novog gata u luci Savudriji, postavljanje 24 nova elektroormara, 17 rasvjetnih stupova, uvođenje videonadzora i postavljanje “eko-otoka” za odvajanje otpada za potrebe ribara, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Sav novac dolazi iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

“Iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo korisnicima u Istarskoj županiji dosad je isplaćeno 43,7 milijuna. Ulaganja u ribarsku infrastrukturu važna su koliko i ulaganja u zaštitu ribljeg fonda jer sve zajedno pridonosi ispunjenju strategije održivog ribarstva koju smo zacrtali. Istovremeno vodimo računa o zaštiti bogatstva koje imamo, zadovoljstvu ribara i dostupnosti svježe jadranske ribe našim potrošačima“, izjavio je ministar Tolušić.