Vojnički temeljito i transparentno

Damir Krstičević, zrakoplovi, afere, javna nabava
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SD_meets_with_Croatia_MinDef_170712-D-SV709-126_(35841472046).jpg

Afere bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića jednostavno nemaju kraja. Pored problema s nabavom borbenih zrakoplova i nelogičnosti u imovinskoj kartici, bivšeg ministra posredno se povezuje s nekim natječajima za postupak javne nabave koji su raspisani od strane Državnog zavoda za statistiku.

Za sljedeću godinu priprema se provođenje popisa stanovništva i popisivači koji će obilaziti domaćinstva koristit će prijenosna računala. Natječaj za nabavu njih 8000 nedavno je raspisan i prema njegovim specifikacijama, koje favoriziraju vrlo zatvorenu konfiguraciju računala, dobiva se dojam da rijetke tvrtke mogu za posao konkurirati.

Možda se opet negdje iza ugla krije bivša Krstičevićeva tvrtka King ICT u kojoj je vršio mnoge funkcije prije svog ulaska u Sabor i kasnijeg obnašanja ministarske dužnosti?

Javna nabava – procedura za odabrane

Javna nabava u Hrvatskoj je leglo kriminala i interesa. To već svi građani znaju i nije teško zaključiti da unosne poslove u kojima se dijeli lokalni ili državni novac dobivaju tvrtke koje održavaju dobre odnose s nekim od lokalnih ili državnih moćnika.

Iako mi, navodno, slijedimo upute Europske unije i radimo na transparentnosti natječaja, prostora za manipulaciju ima previše. Sadašnji broj službenika za kontrolu postupaka javne nabave, koji bi usput trebao rješavati i žalbe na natječaje, trenutno je premali i ne postoji dovoljno kadra koji bi obuhvatio većinu postupaka.

Postavlja se pitanje kako zaustaviti unaprijed odrađene dogovore nakon kojih se natječaj samo formalno objavi. To je siva zona koja je vrlo popularna u Hrvatskoj i nema tog pravosudnog organa koji može spriječiti poslovne večere direktora tvrtke i odgovorne osobe u javnom tijelu gdje se unaprijed dogovaraju detalji posla. Izrada i provođenje natječaja se, zapravo, lako može namjestiti jer su kvalifikacije i kriteriji za dobivanje posla nebitni i traži se samo najpovoljnija ponuda.

Navodno je hrvatska javna uprava zakoračila u digitalno doba pa postoji Elektronički oglasnik javne nabave Republike Hrvatske gdje je sve transparentno i postoji pregled potpisanih ugovora i ostale dokumentacije. To bi možda imalo smisla da se sve ponude moraju dostaviti u digitalnom obliku pa bi datum i vrijeme njihovog zaprimanja bili vidljivi i njihovo namještanje ne bi bilo moguće.

Trenutno se ponude za postupke javne nabave češće dostavljaju u omotnicama i manipulacije s njihovim otvaranjem i bilježenjem datuma kada su pristigle su bezbrojne.

Postupak jednostavne nabave odnosi se na iznose za nabavu robe i usluga do 200.000 kuna ili za nabavu radova do 500.000 kuna, a objava dokumentacije takvih natječaja nije potrebna sukladno Zakonu o javnoj nabavi.

Natječajna dokumentacija iznad navedenih iznosa je po Zakonu nužna i onda postoji mogućnost cjepkanja poslova kako bi ušli pod jednostavnu nabavu i tvrtka-partner time izbjegava nepotrebno izlaganje javnosti jer su veći iznosi uvijek pod povećalom medija. Ima u Hrvatskoj i slučajeva direktne pogodbe, raznih klauzula o povjerljivosti ili čak preplaćenih iznosa čiji višak završi u džepovima onih koji su namjestili posao.

Građani ne razumiju da „nema ničeg spornog“  

Iako su postupci javne nabave očito plodno tlo za namještanje natječaja, klijentelizam i sukob interesa, Damir Krstičević i njegova bivša tvrtka King ICT imaju stav kako njihov prijašnji odnos nije utjecao na tvrtkin uspjeh i redovno dobivanje javnog novca.

Tvrtka King ICT je u 6 godina iz državnog proračuna na temelju odrađenih poslova dobila 923 milijuna kuna (izvor Index). U studenome prošle godine Državni zavod za statistiku tvrtku je već bio izabrao za nabavu računala što je plaćeno 6,9 milijuna kuna, a drugi natječaj istog javnog tijela iz ove godine za izradu softvera koji će se koristiti za popisivanje stanovništva dobila je, gle čuda, ponovno tvrtka King ICT.

Vezama ministra Krstičevića sa svojom bivšom tvrtkom još nije došao kraj. U propaloj nabavci borbenih zrakoplova tijekom 2018. utvrđeno je kako je Gordan Kolak, inače bivši prokurist King ICT-ja, bio član Savjetodavnog vijeća koje je bilo zaduženo za odabir borbenih zrakoplova.

King ICT ima mnogo dublju suradnju s izraelskim tvrtkama što je pokazao jedan prošli natječaj Ministarstva poljoprivrede za nabavu besposadnog zrakoplovnog sustava. Na tom natječaju tvrtka King ICT imala je partnerstvo s izraelskom tvrtkom Israel Aerospace Industries. Ono što je najzanimljivije od svega, tvrtka Israel Aerospace Industries trebala je Hrvatskoj prodati rabljene borbene zrakoplove!

Smatra li bivši ministar obrane da su hrvatski građani naivci kojima se može svašta podvaliti?

Pročitajte još…