Vlada traži donacije za pomoć u borbi protiv korone

koronavirus, maska
Pixabay.com

Na službenoj stranici Vlade za borbu protiv virusa COVID-19, koronavirus.hr, pojavila se nova posebna rubrika označena crvenom bojom pod nazivom ‘Donacije’.

Klikom na ponuđenu opciju, dolazi se do službene objave Vlade kojom poziva građane da se uključe u ovaj novi donacijski program i time podupru borbu protiv korona virusa.

Tri načina doniranja

Prva opcija je donacija financijskih sredstava. 

– Putem Državnog proračuna Republike Hrvatske primaju se donacije u borbi protiv novog koronavirusa. Sredstva se uplaćuju na zaseban račun Ministarstva financija otvoren kod Hrvatske narodne banke, a Ministarstvo financija je zaduženo za praćenje namjenskog trošenja sredstava – stoji na stranici. 

Druga je pak opcija donacija medicinske i druge potrebne zdravstvene oprema, dok je treća opcija doniranja rezervirana za Crveni križ.

Doniranje vladi – vrijeđanje zdravog razuma?

-Da odmah kažemo – to da vlada Republike Hrvatske, zemlje u kojoj se oporezuje sve i svašta i to u ogromnim postocima, traži ikakve donacije od svojih građana vrijeđanje je zdravog razuma, vrijeđanje poreznih obveznika i vrijeđanje svih koji u ovoj zemlji žive i plaćaju porez. Imamo drugi najveći PDV u EU koji nismo spuštali tijekom korone. Imamo doprinose za zdravstveno koje plaćaju svi koji rade, i to ne baš male. Imamo trošarine na automobile koje su veće nego u nekih bitno bogatijih država. Imamo poreze, prireze, doprinose, sve do administrativnog biljega (taksene marke) od 20 kuna ako tražimo neku potvrdu od države, piše Goran Vojković za Index.hr

Iako kako navodi, dati ovakvoj vladi i vlasti i državi neke novce donacijom je kao alkoholičaru dati novac i poslati ga u trgovinu u nadi da će kupiti mineralnu – ipak, navodi kako je plemenito pomagati, no ne posredstvom države:

-Međutim, državi sasvim dovoljno plaćate, država se već osramotila lošim upravljanjem vašim novcem i da budemo jasni, ne treba joj donirati novac. Ako nekome želite pomoći, svaka čast, no posredovanje državnih birokrata vam tu nije potrebno – naposljetku zaključuje Vojković.

IZVOR: index.hr

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!