Hrvatima se od 1. srpnja 2018. ukidaju ograničenja za pristup tržištu rada Velike Britanije

Flickr / Theresa May
Odluka je rezultat više razgovora između dvoje premijera te širih diplomatskih i političkih aktivnosti koje je u prethodnom razdoblju poduzimala Republika Hrvatska

Premijerka Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Theresa May je jučer pismom obavijestila predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića o ukidanju ograničenja za pristup hrvatskih državljana tržištu rada Ujedinjene Kraljevine.

Ograničenja za hrvatske državljane na tržištu rada Ujedinjene Kraljevine se ukidaju od 1. srpnja 2018. godine, a predsjednik Vlade Plenković je pozdravio tu odluku.

Ova odluka znači da će od 1. srpnja 2018. godine hrvatski državljani u Ujedinjenoj Kraljevini imati jednaka prava pristupu tržištu rada kao i svi ostali građani Europske unije. Odluka je rezultat više razgovora između dvoje premijera te širih diplomatskih i političkih aktivnosti koje je u prethodnom razdoblju poduzimala Republika Hrvatska i biti će daljnji poticaj razvoju bilateralnih odnosa i partnerstava i nakon izlaska UK iz Europske unije.

Jučerašnje pismo je odgovor na pismo premijera Plenkovića koje je 22. siječnja 2018. uputio premijerki May, u kojem je, u kontekstu pregovora o izlasku UK iz EU, istaknuo nužnost osiguravanja jasnoće i pravne sigurnosti i ravnopravnosti u pogledu pristupa tržištu rada za hrvatske državljane u Ujedinjenoj Kraljevini, kao i za državljane Ujedinjene Kraljevine u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Plenković je iste poruke istaknuo i na sastanku s glavnim pregovaračem i ministrom za izlazak Ujedinjene Kraljevine Davidom Davisom na sastanku održanom 5. ožujka 2018. godine, na kojemu se založio za ukidanje prijelaznih mjera za pristup državljana Republike Hrvatske tržištu rada Ujedinjene Kraljevine.

Republika Hrvatska će 1. srpnja ove godine recipročno ukinuti ograničenja prema državljanima Ujedinjene Kraljevine. Preostale zemlje članice EU koje još drže prijelazna razdoblja za slobodu kretanja hrvatskih radnika su Austrija, Nizozemska i Slovenija, piše Poslovni dnevnik.