Umirovljenici svih stranaka, ujedinite se!

umirovljenici
Image by Sabine van Erp from Pixabay

Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj supružnik ne može naslijediti dio mirovine preminulog supružnika, a drugačijim mirovinskim sustavom to žele promijeniti.

HSU, SU, SHU – Umirovljenici, DSU, BUZ, SUH, UDU, USIB, ANU… niz je stranka koje u imenu nose imenicu umirovljenici. Želja im je sada da se ujedine – pod kapom Hrvatske stranke umirovljenika i Silvana Hrelje. Poslao je pismo namjere čelnicima ostalih stranaka. Nije luda ideja ako se zna da u Hrvatskoj živi 1,24 milijuna umirovljenika. Ipak, od ujedinjenja neće biti ništa iz dva razloga.

Prvi je – ego. Isti ego koji je rodio „mali milijun” pravaških strančica i njihovih rukavaca od kojih velika većina neće nikada, osim na Danu otvorenih vrata, osjetiti udobnost fotelje u Saboru.

Drugi razlog je ideološka obojenost stranke kojoj bi jedina vodilja trebala biti skrb o građanima treće životne dobi. HSU-ovci su pod Hreljom već dali potporu Zoranu Milanoviću u utrci za Pantovčak. Maestralno. Odmah u startu se odreći barem polovice potencijalnih birača.

Institut obiteljske mirovine

A čini se da i „umirovljenici” znaju da su politički umrljani i impotentni za udruživanje pa namjeravaju privući staro (ali i mlado) idejom obiteljske mirovine. Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj supružnik ne može naslijediti dio mirovine preminulog supružnika, a drugačijim mirovinskim sustavom to žele promijeniti. Zadržavanje svoje ili uzimanje 70 posto mirovine preminulog supružnika nije dovoljno za dostojanstvenu starost. Zato je HSU-u prioritet mirovinskog sustava pravednije uređenje obiteljskih mirovina.

Posljednjih dana diljem Hrvatske organiziraju medijske konferencije na kojima ističu kako uz vlastitu mirovinu, bračni supružnik mora imati pravo na dio mirovine preminulog supružnika. Vrlo često se radi o bračnim parovima koji su zajedno skupili više od 70 godina radnog staža i plaćali su doprinose. A onda, na primjer, jedan od njih umre ubrzo nakon odlaska u mirovinu i desetljeća uplate doprinosa odu u vjetar. Tada bračni partneri u većini slučajeva tonu u siromaštvo unatoč desetljećima plaćanja doprinosa. Time ih država bezrazložno i potpuno neosjetljivo stavlja u skupinu najdiskriminiranijih građana Republike Hrvatske.

Inicijativa na mjestu. Šteta samo što su davanjem potpore jednom kandidatu za predsjedničke izbore i davnim svrštavanjem u određeni politički tabor izbili sebi jake glasačke adute iz ruku.

Kada shvate da je njihovo mjesto u politici interesno, a ne ideološko, doći će i do pomaka.

F. M.