Ugostitelji predložili protumjere

turizam, turisti, turistička sezona
https://www.pxfuel.com/en/free-photo-orzwt

Predstavnici relevantnih ugostiteljskih udruženja jučer su na konferenciji za medije predstavili prijedloge kompenzacijskih mjera.

Mjere bi bilo potrebno uvesti kako bi se spriječio onaj najcrniji scenarij prema kojemu bi se ugrozilo više od 100 tisuća radnih mjesta, a brojni bi objekti i skroz propali.

Ugostitelji okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Udruzi Glas poduzetnika, Nacionalnoj udruzi ugostitelja, Udruženju ugostitelja Zagreb pri Hrvatskoj obrtničkoj komori i Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK predstavili su medijima dva paketa mjera koji bi pomogli u očuvanju opstojnosti ovog sektora, a modeli su razrađeni po uzoru na ostale zemlje članice EU koje su radi lockdowna slične mjere već uvele, piše Novi List.

Prema prvom modelu, ugostitelji bi uz pomoć kredita izdržali period lockdowna, a potom kroz smanjenu stopu PDV-a ostvarili veće prihode od čega bi i država dugoročno profitirala uzmemo li u obzir da s nižim poreznim stopama idu i veće uplate u proračun.

Drugi model obeštećenja baziran je na sljedećim principima:

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!

  • osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće – 50% od istog razdoblja prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa
  • oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja lockdown-a na svim razinama vlasti,
  • Smanjenje PDV-a
  • Oslobođenje od parafiskalnih nameta

Ugostitelji su suglasni i ustrajni u namjeri da spriječe val otkaza te propadanje brojnih objekata.

IZVOR: Novilist.hr