U Zagrebu predstavljen koncept ‘pametnog sela’

selo, pametna sela
Wikipedia / Silex1
Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić u petak je predstavila koncept “pametnog sela”, kojem je cilj omogućiti lokalnoj zajednici da sama sudjeluje i usmjerava lokalni društveni i gospodarski ruralni razvoj

Cilj “pametnog sela” je potaknuti male općine i ruralne sredine da djeluju zajedno i iskoriste izvore financiranja koji su im na raspolaganju. Osmišljavanjem strategije razvoja lokalno stanovništvo sudjeluje u povećanju kvalitete života, dostupnosti i kvalitete javnih usluga te učinkovitosti korištenja dostupnih resursa, istaknula je Maletić na konferenciji “Pametna sela – probudimo Hrvatsku – primjer Zagrebačka županija”.

“U ‘pametnim selima’ se razvoj definira zajedno sa stanovništvom, mladima, neprofitnim organizacijama, poduzetnicima i poljoprivrednicima. Glavno je prepoznati potencijale i temeljem toga utvrditi strateške ciljeve, projekte i aktivnosti ruralnog razvoja”, kazala je Maletić.

Ta je inicijativa pokrenuta u Europskom parlamentu 2017. zbog sve većeg problema depopulacije i odljeva mozgova iz europskih sela u urbana područja, a zaživjela je donošenjem Akcijskog plana za “pametna sela” Europske komisije.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić pohvalio je svoju županiju kao jednu od najrazvijenijih u Hrvatskoj, istaknuvši da ima prostora za daljnji razvoj pa je lani u rujnu Zagrebačka županija donijela Strategiju razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije do 2023. – “Pametna županija”.

Idući logičan korak je uvođenje koncepta “pametnih sela” u ruralni razvoj županije. “Pametna sela koriste postojeće prednosti i nove mogućnosti za razvoj uz korištenje tradicionalnih i novih tehnologija, inovacija i znanja na korist stanovnika ruralnih područja. Na taj način možemo pokrenuti naše ruralne krajeve”, kazao je Kožić.

U panel diskusiji Marija Vučković, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, naglasila  je da hrvatsko selo ne može rasti u izolaciji, a koncept “pametnog sela” idealan je za jačanje veza između ruralnih i urbanih sredina, dok je Franc Bogovič, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu, govorio o razvoju “pametnih sela” u Sloveniji.