Suzavcem prekinuto glasovanje u kosovskom parlamentu

YouTube
Odmah je reagirao i premijer Ramush Haradinaj koji je upozorio da ova ratifikacija ne ugrožava kosovski teritorij i naglasio da je ovo glasovanje vrlo važno za cijelu zemlju

U kosovski parlament je u srijedu bačen suzavac i tako je zaustavljeno glasanje o graničnom sporu s Crnom Gorom. Rješenje tog spora je za Prištinu važno zbog kandidature za pristup Europskoj uniji.

Dvije zemlje se pokušavaju dogovoriti oko granice još od 2015. godine, a brzo rješenje bi za Kosovo značilo bezvizni put u Europsku uniju i konačno pridruživanje.

Zbog dima su evakuirani svi zastupnici iz parlamenta i još uvijek nije poznato tko je točno bacio suzavac, ali se zna da je došao s dijela na kojemu sjede zastupnici glavne oporbene stranke Vetëvendosje, piše Večernji.hr.

Vetëvendosje se žestoko protivi graničnom sporazumu s Crnom Gorom jer smatraju da će s njim Kosovo izgubiti nekoliko tisuća hektara zemljišta. Ovo nije bio prvi put da ta stranka u znak prosvjeda baca suzavac u parlament. U prošlosti su to činili nekoliko puta. Nakon što je suzavac bačen, sjednica je nakratko prekinuta, a nastavljena je oko 13:15 kada je suzavac ponovno bačen i sjednica je onda prekinuta u potpunosti.

Odmah je reagirao i premijer Ramush Haradinaj koji je upozorio da ova ratifikacija ne ugrožava kosovski teritorij i naglasio da je ovo glasovanje vrlo važno za cijelu zemlju.