Strani investitori u Crnoj Gori najviše ulažu u tvrtke i nekretnine

Slika: Pixabay
Strane investicije rastu iz godine u godinu

Crna Gora je u središtu pozornosti inozemnih investitora, koji su 2017. godine u kompanije, banke te nekretnine, uložili 100 milijuna eura više nego 2016. godine, a ta će brojka s vremenom još više rasti. Radi se o više od 70 zemalja ulagača, među kojima se ističu Ujedinjeni Arapski Emirati koji su u Crnu Goru uložili 112,6 milijuna eura.

“Crna Gora ima dobre poslovne kontakte s UAE-om, no smatram da je njihova spremost ulaganja u Crnu Goru daleko iznad ovog što imamo. To ovisi o našoj dobrodošlici, jer oni ne žele ulagati, a ujedno biti izvrgnuti kritikama koje smatraju neopravdanim. Kritiziraju protivnici režima koji ih je doveo i zbog toga smo izgubili najveću investiciju iz UAE-a, onu u Kraljičinu plažu”, poručio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Prema podacima Centralne banke, osim UAE-a, Crna Gora privlači i susjedne države ulagače, pa je tako Italija zauzela drugo mjesto s 78,5 milijuna eura, a zatim Azerbajdžan s uloženih 66,1 milijun eura. Da je infrastruktura Crne Gore jako privlačna, pokazuju podaci da je Rusija, zauzela četvrto mjesto te bilježi 61,8 milijuna eura ulaganja. Slijede ju Švicarska, Njemačka, Srbija, Cipar, Turska te Španjolska. Zemlje iz regije također investiraju, a najviše ulaže Srbija sa 30,5 milijuna eura, a zatim Hrvatska sa 8,4 milijuna. Među ulagačima iz regije ističu se još Bosna i Hercegovina, Slovenija, Kosovo te Makedonija.

Strani investitori najviše ulažu u banke i tvrtke

Strani investitori najviše ulažu u banke i tvrtke, čak 219,7 milijuna eura, dok u nekretnine nešto manje, 147,1 milijun eura. Ulagači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pretežito ulažu u domaće kompanije i banke, kao i investitori iz Italije, koja se ponovno našla na drugom mjestu. S druge strane, Rusija se ističe ulaganjem u nekretnine sa 41,8 milijuna, a slijedi ju Švicarska s uloženih 16,9 milijuna eura.

S obzirom na podatke Centralne banke, strana ulaganja povećavaju se iz godine u godinu, stoga Crna Gora može očekivati porast inozemnih investicija u budućnosti, što se uvelike pridonijeti državnom rastu i razvoju.

Izvor: Poslovni dnevnik