Što sniženje PDV-a donosi prosječnom domaćinstvu

sniženje pdv-a, pdv, porez
Foto: Pixabay
S posljednjim Marićevim rasterećenjem niži PDV će se obračunavati na polovicu prehrambenih proizvoda koje prosječno domaćinstvo troši

Meso, riba, voće i povrće trebali bi pojeftiniti oko deset posto od početka iduće godine, nakon što država snizi stopu PDV-a s 25 na 13 posto. Hoće li to zaista biti tako ovisi o odluci trgovaca i njihovom dogovoru s dobavljačima.

Dosad je prosječno hrvatsko domaćinstvo na hranu trošilo oko 22 tisuće kuna godišnje, a od toga je većina odlazila za meso, oko 6700 kuna. Zatim slijede kruh i žitarice na koje odlazi 3770 kuna te mlijeko, sir i jaja na koje se godišnje potroši oko 3500 kuna. Na povrće se potroši 2700, a na voće 1500 kuna.

Prosječno hrvatsko domaćinstvo ima tri člana, a ako trgovci zaista smanje PDV na 13 posto, novo porezno rasterećenje trebalo bi povećati kućni budžet tročlane obitelji za otprilike tisuću kuna godišnje.

S posljednjim Marićevim rasterećenjem niži PDV će se obračunavati na polovicu prehrambenih proizvoda koje prosječno domaćinstvo troši.

Trgovci uvjeravaju da će rasteretiti potrošače

Bilo bi dobro kada bi udruge potrošača ili neke od državnih institucija već sada počele pratiti i objavljivati cijene u trgovinama i tako psihološki utjecati na ponašanje trgovaca. Večernji list je razgovarao s nekoliko trgovaca koji uvjeravaju da će rasteretiti potrošače, ali ne postoji mehanizam koji bi jamčio takav ishod.

Predsjednik udruge Baby Beef Darko Celovec smatra da će ovim potezom domaće proizvedeno meso biti konkurentnije u odnosu na uvozno koje se prodaje po dampinškim cijenama i često je nedovoljno kvalitetno i staro.

On kaže da proizvođači mesa ne mogu utjecati na krajnju cijenu i apelira na sve trgovce i trgovačke lance da tih 12% sniženja prebace potrošačima koji će onda više kupovati i tako trgovcima osigurati dobru zaradu, a proizvođačima dugoročan i održiv razvoj.

Čelnik Croatiastočara Branko Bobetić očekuje da će s obzirom na jaku konkurenciju trgovaca cijene ovisno o proizvodu pasti od 7 do 10 posto, ali dio PDV-a završit će i u maržama trgovaca.

Bobetić još nije vidio radnu verziju pravilnika, ali smatra da je u nižu stopu PDV-a trebalo ući sve meso koje podliježe termičkoj obradi, ali i zamrznuta piletina i konfekcija koje čine 15 posto potrošnje. Nada se da će nižom stopom PDV-a biti obuhvaćeni i maslac, mliječni proizvodi i vrhnja, koji spadaju u animalne (mliječne) masnoće, jer biljna ulja i svinjska mast već otprije imaju sniženu stopu PDV-a.

Martin Evačić, predsjednik uprave NTL-a najavljuje da će oni sigurno sniziti cijene proizvoda za koje će biti snižen PDV, i to za 10-ak posto.

Drago Munjiza, član Upravnog odbora kutinske trgovačke tvrtke Lonia, članice hrvatskog udruženja trgovačkih kuća Ultra gros, predviđa da će Lonia sniziti cijene za 9-10 posto, a isto očekuje od svih članica Ultre i ostalih trgovaca hranom s obzirom na to da sniženje PDV-a omogućuje sniženje cijena odabranih kategorija za 9,6 posto.