U Splitu se gradi najviši neboder u Hrvatskoj

Promo
Izdana je dugoočekivana građevinska dozvola za neboder u sklopu kompleksa Westgate, koji će uskoro dosegnuti visinu od 27 katova

Već nekoliko mjeseci traje posljednji dio sage o splitskom kompleksu Westgate, dva nebodera u kojima će biti smješteni prvi hotel iz lanca Marriot u Hrvatskoj te upravna zgrada Splitske banke.

Iako je veći neboder po izvornom planu trebao imati 17 katova, investitor Josip Komar prije dvije godine zatražio je dozvolu za izgradnju dodatnih deset. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja nedavno je izdalo konačno mišljenje kojim se dopušta povećanje katnosti te je gradska uprava napokon izdala zatraženu dozvolu. Novi neboder u Splitu, s planiranom visinom od preko stotinu metara, bit će najviša građevina u Hrvatskoj, piše tportal.

Zahtjev je tijekom protekle dvije godine bio prebacivan iz institucije u instituciju. Bivši gradonačelnik Ivo Baldasar donio je prvi zaključak kojim se odobrilo povećanje katnosti, našto su njegovi urbanisti odbili izdati dozvolu. Ministarstvo graditeljstva poništilo je njihovu odluku; potom su urbanisti izdali drugu odbijenicu, a Ministarstvo je poništilo i to rješenje u prosincu 2017. godine i vratilo predmet na odlučivanje. U međuvremenu je gradnja obustavljena nakon što je kontroverzni neboder dosegao prvu planiranu visinu od 17 etaža.

“Da ovaj put nismo izdali dozvolu, postojala je realna opasnost da investitor tuži Grad i traži naknadu štete”, izjavili su neslužbeno iz splitske gradske uprave za tportal.

Kompleks Westgate nalazi se na prilazu centru Splita i dio je planiranog razvoja zone Kopilica, gdje će se u dogledno vrijeme naći i novi glavni željeznički i autobusni kolodvor. Investicija je procijenjena na 600 milijuna kuna.