Spašavanje Konzuma: Tommy postaje većinski vlasnik?

Commons
Tomislav Mamić, vlasnik tvrtke ‘Tommy’, već je iskazivao interes za ulaskom u ‘Konzum’

Dobavljači ‘Konzuma’, među kojima se nalaze vodeći domaći igrači u prehrambenoj industriji, već su predstavili svoje uvjete za nagodbu. Među ostalim, nisu spremni pristati na otpis duga veći od 30 posto, ali postaje jasno da imaju još jedan zacrtan cilj: ulazak u vlasničku strukturu ‘Konzuma’, uz trgovački lanac ‘Tommy’ kao strateškog partnera.

Veći vjerovnici ‘Konzuma’ planiraju svoja potraživanja ostvariti kao vlasničke udjele, uz uvjet da ‘Tommy’ obavi dokapitalizaciju tvrtke te tako postane većinski vlasnik ‘Konzuma’. Cijeli proces trebao bi se obaviti u okviru nagodbe.

Nekoliko izvora za Slobodnu Dalmaciju potvrdilo je da su o ovom pitanju već vođeni ozbiljni razgovori i postignuti glavni dogovori. Ovaj model zasad je postavljen kao platforma na temelju koje se kasnije mogu precizno definirati vlasnički i upravljački odnosi.

S obzirom da situacija oko nagodbe još uvijek nije razjašnjena, o konkretnim detaljima još uvijek nitko ne želi javno govoriti. A ipak, plan se čini izgledan; jasno je da ‘Konzum’ trenutno nije u mogućnosti otplatiti potraživanja, već eventualno ponuditi zamjenu duga za udjele u vlasništvu.

Kako je svim dobavljačima u interesu sačuvati snažan prodajni kanal, ‘Tommy’ predstavlja idealnog partnera s obzirom da radi u jednakim prodajnim formatima kao i ‘Konzum’ te ima uredne i kvalitetne odnose s dobavljačima.

Izvor: Slobodna Dalmacija