Šoljić poručio da su radnici 3. maja spremni u srpnju izaći na ulicu

3. maj, Uljanik, brodogradnja, Juraj Šoljić
Wikimedia Commons
Šoljić je istaknuo da u 3. maju još ima volje i znanja da se nastavi s gradnjom brodova te da Uljanik mora 3. maju vratiti pozajmicu do kraja mjeseca

Glavni sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Juraj Šoljić je u ponedjeljak na pripremnom sastanku za zajedničku sjednicu skupštine Primorsko-goranske i riječkoga Gradskog vijeća o opstanku brodogradilišta 3. maj istaknuo da je stanje ondje jako zabrinjavajuće te da su radnici početkom srpnja spremni izaći na ulicu, ako se hitno ne nađe rješenje.

Šoljić vrlo zabrinjavajućim smatra i to da direktor 3. maja nema namjeru pokrenuti povrat pozajmice od 523 milijuna kuna Uljaniku, a rok po zadužnicama istječe krajem lipnja. Taj dug će se, kako je najavljeno, vraćati tek kroz preustroj Uljanika.

Dalje ističe kako se u 3. maju trenutno ne financira nijedna gradnja broda, nije stigao materijal za gradnju jer dobavljačima nije plaćen ogroman dug pa se radnici šalju na rad na druge lokacije.

U međuvremenu je otkriveno da se netko odrekao 313 milijuna kuna koje je 3. maj trebao dobiti prije nekoliko godina i koje su proslijeđene Uljaniku, a Šoljić dodaje kako je iz riječkog brodogradilišta u Uljanik otišlo više od 900 milijuna kuna.

3. maj je došao do zida

Ističe kako u 3. maju još ima volje i znanja da se nastavi s gradnjom brodova te da ne mogu čekati kraj srpnja i preustroj Uljanika, nego se pozajmica mora vratiti do kraja mjeseca.

Damir Bačinović, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije, ocijenio je da više ne postoji ni minimum prostora za odgađanje rješavanja problema jer je 3. maj došao do zida, a ustvrdio je da su za teško stanje u tom brodogradilištu kriva nebriga vlasnika, odnosno Uljanika, te nedovoljna kontrola Vlade.

Predsjednik riječkoga Gradskog vijeća Andrej Poropat je optužio Uljanik da je izigrao i 3. maj i Vladu te da više nema što tražiti u 3. maju i najprije treba vratiti novac kako bi se nastavila proizvodnja, a zatim utvrditi odgovornost svih u tom postupku.

Izvor: Novi list