Slovenija ponovo proglasila epidemiju!

pixabay

Slovenski premijer Janez Janša prethodno je na Twitteru najavio da će epidemija biti proglašena za cijelu državu te da će trajati 30 dana, počevši od ponedeljka, prenosi slovenska agencija STA.

Na taj se korak odlučila u skladu s ranije donesenim planom, te nakon što je zadnje testiranje pokazalo da je u testiranoj populaciji petina pozitivnih na korona virusa.

To bi značilo da broj aktivnih slučajeva Covid-19 u Sloveniji u ovom trenutku iznosi 6.651, dok je virus od početka pandemije potvrđen kod 13.151 ljudi.

Mogućnost zaoštravanja mjera

Aktivacijom plana za postupanje u stanju epidemije predviđena su tri paketa mogućeg zaoštravanja mjera, ovisno o broju oboljelih i popunjenosti bolničkih kapaciteta pacijentima od COVID 19.

Prvi paket u trenutnoj fazi predviđa i mogućnost uvođenja policijskog sata, odnosno zabrane kretanje u noćnim satima, zatim zatvaranje hotela, frizerskih i kozmetičkih salona te sportskih objekata za amatere i individualne sportove, zabranu svih sportskih priredbi za cijelu državu, pa u konačnici i zatvaranje trgovačkih centara.

Ukoliko bi broj oboljelih i dalje rastao te u slučaju da se u bolnicama nalazi 360 oboljelih od virusa COVID-19, od kojih je 60 na intenzivnoj njezi, predviđeno je i zatvaranje vrtića, škola te zaustavljanje javnog prometa, kako je, prisjetimo se, to bilo već ovog proljeća. Za tu su fazu predviđene i mjere zatvaranja pojedinih gospodarskih djelatnosti te ograničenje kretanja među općinama.

Premijer Janez Janša je tako građane pozvao na solidarnost i odgovornost u provođenju mjera,  posebno istaknuvši trud koji u sprječavanju širenja virusa svojim radom pokazuju zdravstveni radnici.

Stanje u Hrvatskoj – 10 umrlih

Hrvatske zdravstvne vlasti u ponedjeljak su izvijestile da je od posljedica COVID-a 19 preminulo 10 oboljelih, što je više nego proteklih dana, dok su zabilježena 393 nova slučaja zaraze virusom, što je pad u odnosu na ranije izvještaje.

Trenutno je ukupno 5.070 aktivnih slučajeva, koji su evidentirani, a među oboljelima 571 pacijent je na bolničkom liječenju, dok je od toga 35 pacijenata na respiratoru. 

Od konca veljače 2020, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno skoro 26.000 osoba zaraženih korona virusom, od kojih je 374 preminulo, a ukupno se oporavilo nešto više od 20.000 osoba.

U samoizolaciji je trenutno oko 21.300 osoba, a Hrvatske su zdravstvene vlasti testirale 400 636 osoba, od čega 3.636 u posljednja 24 sata.   

IZVOR: Al Jazeera

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!