Skaćivanje radnog vremena: Radnici će moći raditi dan i pol, a ostatak tjedna provesti kod kuće

flickr

Vlada donosi nove mjere za očuvanje gospodarstva: država daje potpore za skraćenje radnog vremena od 70% pa bi tako radnici tri i pol dana tjedno proveli kod kuće, a dan i pol bi radili.

Do kraja godine poduzetnici mogu očekivati dodatnih od 300 do 350 milijuna kuna potpora za čuvanje radnih mjesta, poručio je premijer Andrej Plenković. Prva veća promjena odnosi se na mjeru za skraćenje radnog vremena, koju je dosad koristilo šestotinjak tvrtki s približno 30 000 zaposlenih. Država je do sada subvencionirala do 50% kraćeg radnog vremena s 2 000 kuna po zaposlenom radniku, a od 1. listopada pa do kraja godine maksimalni se iznos takve potpore za skraćenje od 70%povećava na 2 800 kuna. Radnici će ubuduće moći raditi 12 sati tjedno, odnosno dan i pol, a tri i pol dana biti kod kuće i isčekivali smirivanje situacije. Za period dok rade poslodavac im mora isplatiti punu ugovorenu satnicu, s tim što za skraćeno razdoblje mogu računati na 2 800 državnih kuna, prenosi Večernji.

Spušta se prag za potpore

Važno je napomenuti kako se promjena odnosi i na poslodavce iz najpogođenijih sektora kao što je prijevoz, turizam, ali i ribarstvo te biljna i stočarska proizvodnja, kojima je dosad potpora bila odobrena samo uz uvjet da im je pad prometa bio veći od 60%.

Po novome, prag za potpore se spušta pa će pravo na njih ostvariti i oni koji imaju pad prometa od 40%, s tim što će potpora za pad od 40% biti 2 000 kuna, dok će za pad od 45% do 50% država po radniku odobravati 2 500 kuna, a za svakih daljnjih 5% pada prometa potpora će se povećati za 500 kuna do 4 000 kuna, koliko ostaje maksimalan iznos za smanjenja koja premašuju 60%. Za sve ove iznose primatelji potpora oslobođeni su plaćanja doprinosa.

Vlada i premijer Plenković računaju da će do kraja godine ukupne državne subvencije za čuvanje radnih mjesta dosegnuti 7,2 milijarde kuna, a s uključenim doprinosima više od 10 milijardi kuna.

Sindikati zadovoljni prijedlogom

Sindikati ističu kako su zadovoljni prijedlogom mjera, koje se posebice koriste u industriji. Poslodavci će tako, kako navodi predsjednik SSSH-a, Mladen Novosel, uvjete kraćeg radnog vremena dogovarati sa sindikatima.

O tome da su i poduzetnici zadovoljni ovim prijedlogom svjedoči Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika koji izjavljuje kako su navedene mjere u skladu s njihovim sugestijama, posebice kada se govori o dijelu usporedbe kumulativnog prihoda s prethodnim razdobljem. Naposljetku ističe kako se nada da ne će biti novog lockdowna jer bi on bio “potpuni knock-down” za hrvatsko gospodarstvo, izjavljuje Oreščanin.

IZVOR: večernji.hr

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!