Seljačka buna uprizorena u Donjoj Stubici pred 10.000 gledatelja

Izvor: YouTube

Oko 250 boraca prošle je subote po prvi put uprizorilo bitku u kojoj je pobjedu odnijela kmetska vojska

Buna traje! Tradicionalna godišnja manifestacija “Seljačka buna – Bitka kod Stubice” ove je godine doživjela jubilarno deseto izdanje u Donjoj Stubici.

Gupčev kraj ponovno se vratio nekoliko stoljeća u prošlost uz spektakularno uprizorenje Seljačke bune. Pobunjeni kmetovi okupili su se ispred župne crkve u Donjoj Stubici pa u povorci krenuli prema Majsecovom mlinu, gdje se se susreli s vojskom Franje Tahija.

Ovogodišnja rekonstrukcija Seljačke bune imala je najveći broj sudionika otkako se manifestacija održava: na opće veselje okupljene publike, čak 250 statista i boraca po prvi je put uprizorilo jednu od prvih bitaka u kojoj su pobjedu odnijeli kmetovi. U rekonstrukciji bitke sudjelovalo je 25 udruga iz Hrvatske koje se bave prikazom srednjovjekovnog života, a pridružile su im se i prijateljske udruge iz Slovenije, Mađarske i Slovačke.

YouTube screenshot

Od prvog izdanja koje je prije deset godina organizirala Družba vitezova zlatnog kaleža, uprizorenje Seljačke bune svake godine privlači sve veći broj posjetitelja u Donju Stubicu. Ovogodišnja manifestacija tako je okupila preko deset tisuća posjetitelja koji su imali priliku uživati u domaćim specijalitetima i sudjelovati u bogatom kulturno-umjetničkom programu u trajanju od tjedan dana. Kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici uprizoreno je naoružavanje pobunjenih kmetova i pripremanje Bune, a u Muzeju seljačkih buna zainteresirani su posjetitelji od prošlog petka mogli obići izložbu ‘Franjo Tahy i Tahyjev grad u Donjoj Stubici’.

Popularna rekonstrukcija bitke s vremenom se razvija u sve popularniji turistički proizvod, čemu svjedoči i nagrada ‘Simply the Best’ za najbolje turističko događanje koju je manifestacija osvojila 2015. godine. Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar izjavio je da bitka kod Stubice predstavlja dodatnu ponudu za hotele i ugostiteljske objekte Hrvatskog zagorja, zahvaljujući rastućem broju posjetitelja koji trenutno dostiže 12.000 ljudi.

Izvor: Dnevnik.hr, TZ područja Donja Stubica i Gornja Stubica