Savjet HNB-a odlučio: Tesla banka ide u stečaj

Pixabay
Tesla štedna banka četvrta je u nizu malih banaka u Hrvatskoj ugašenih unatrag dvije godine

Savjet Hrvatske narodne banke donio je odluku o pokretanju stečaja nad Tesla štednom bankom. Zadnja financijska izvješća pokazala su da je krajem trećeg tromjesečja prošle godine ukupna imovina Tesla banke iznosila 1,9 milijuna kuna, a gubitak u prethodnih devet mjeseci 3,3 milijuna kuna.

Tesla štedna banka osnovana je 2011. godine na inicijativu Srpskog narodnog vijeća, kao razvojna banka koja je trebala omogućiti održivi povratak srpskih izbjeglica u Hrvatsku i povoljnim kreditima osigurati podršku za pokretanje malih i srednjih poduzeća. Početni kapital iznosio je 4,8 milijuna eura, a osigurali su ga Fond za razvoj Republike Srbije i Autonomna pokrajina Vojvodina.

Banka je kontinuirano poslovala s gubitkom, te je Savjet HNB-a naposljetku odlučio da njezina sanacija nije nužna niti u javnom interesu.

Odlaskom Tesla banke u stečaj, uloge su izgubili investitori iz Srbije i nekoliko hrvatskih tvrtki: Agrokorova zvijezda (9,8% udjela), Končar elektroindustrija (8,6%), Đuro Đaković grupa (4,5%) i Sladorana (4,9%).

Tesla štedna banka četvrta je u nizu malih banaka koje su ugašene u zadnje dvije godine. Banka splitsko-dalmatinska proglasila je stečaj sredinom 2016., Štedbanka je likvidirana krajem 2017., a prije nekoliko tjedana najavljena je i likvidacija Primorske banke.

Izvor: tportal