Riječka tvrtka predvodi razvoj bioplastike u Hrvatskoj

Pixabay
Mi-Plast je dosad povukao oko šest milijuna eura iz EU fondova te gradi sedam novih linija pogona

Riječka obiteljska tvrtka Mi-Plast postaje sve poznatije ime na hrvatskom, ali i širem europskom tržištu recikliranja plastike. Iako trenutno imaju samo 14 zaposlenih, odlučno ulažu u istraživanje i razvoj bioplastike i bioekonomije koje bi u bližoj budućnosti moglo rezultirati njihovim uspješnim širenjem na regiju i Europu.

Mi-Plast se uključio u inovacijski program HORIZON 2020., u sklopu kojeg je za istraživačke i inovativne tvrtke osigurano ukupno 80 milijardi eura potpore u proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. godine. Kompanija iz Rijeke je s partnerima iz drugih zemalja EU ušla u devet projekata za koje su zajednički dobili sredstva u iznosu od 80 milijuna eura, pri čemu je Mi-Plast osigurao oko šest milijuna eura.

Većina projekata Mi-Plasta započela je nakon 2014. godine, a planiraju završetak do 2021. kad će trenutna biostraživanja dovesti do primjetnih komercijalnih rezultata. Očekuje da će postati vlasnici petnaest patenata za tehnologije izrade i obrade bioplastike koji bi uskoro mogli pokrenuti njihov značajniji razvoj.

Tvrtka trenutno radi na sedam novih linija pogona u koje je uloženo blizu 1,5 milijuna eura iz EU fondova. Proizvodit će raznovrsni asortiman od ekološki prihvatljive bioplastike, a trenutni godišnji kapacitet prerade od 3000 tona otvaranjem novog pogona porast će na 8000 tona.

Mi-Plast planira do kraja 2018. zaposliti pet novih radnika, a tijekom sljedeće godine još njih deset. Rade i na velikom projektu nove biorafinerije koji je zasad tek na idejnoj razini, ali vjeruju da bi takav objekt koji bi prerađivao organski otpad uvelike pridonio rješavanju problema zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj.

Poslovni dnevnik