Riječka rafinerija nafte ostaje u Hrvatskoj

Sandor Fasimon, rafinerija, nafta, INA
Flickr
Fasimon poručuje: “Riječka rafinerija nafte ostaje u Hrvatskoj, a Sisak ćemo vjerojatno zatvoriti”

Sandor Fasimon, novi predsjednik Uprave INA-e, u razgovoru za RTL otkriva kako samo riječka rafinerija nafte ostaje u Hrvatskoj, dok rafineriju u Sisku planiraju zatvoriti i transformirati je u logistički centar. Fasimon je jedan od najiskusnijih MOL-ovih menadžera koje je preuzeo čelnu poziciju hrvatske naftne kompanije u trenutku kada je Hrvatska bila u potrazi za modelom kojim bi otkupila dionice od Mađara.

Fasimon ističe kako je njegov glavni cilj kao predsjednika Uprave, adekvatno i uspješno vođenje kompanije, kako bi se iskoristio sav potencijal INA-e u svim njenim segmentima, maloprodaji, profitabilnosti te pouzdanosti. Tako je najavio opstanak riječke rafinerije, dok će se sisačka prenamijeniti, uz najavljeno moguće otpuštanje radnika. Slična situacija dogodila se u Mađarskoj, gdje je Fasimon glavni šef MOL-a. Mađarska je imala pet rafinerija, a danas ima jednu, dok su druge počele s novim poslovima, bitumen, petrokemija, logistika i slično.

“Sisak ne zarađuje novac. To znači da je potrebna transformacija, a ono što će se najvjerojatnije dogoditi jest da će Rafinerija biti na jednoj lokaciji, a druga će se iskoristiti za logistiku, za druge industrijske namjene. Prvo moramo osmisliti što ćemo učiniti i koliko ljudi trebamo za to. O tome će ovisiti hoće li biti potrebno otpuštati ljude. INA je oduvijek smatrala bitnim pobrinuti se za svoje radnike. Dakle, čak i ako dođe do otpuštanja, sve će biti učinjeno pošteno” poručio je Fasimon.

Istaknuo je kako postoji interes za preuzimanje Petrokemije u Kutini.

“Nije tajna da se pregovora oko toga. Ako se ta tvrtka može voditi na tržišnim osnovama, bez svih prijašnjih problema, onda svakako možemo biti zainteresirani za takvu suradnju, a to je nova poslovna linija” kazao je Fasimon.

Fasimonova odluka iznenadila je mnoge

“Najava gospodina Fasimona i mene je malo iznenadila. Republika Hrvatska je angažirala konzultanta za procjenu i potencijalni otkup dionica Ine od MOL-a. Držimo da bilo kakvi jednostrani potezi mađarske strane nisu potrebni” poručio je ministar zaštite okolišta i energetike, Tomislav Ćorić.

Osim Ministarstva, Fasimonova odluka da će provesti transformaciju sisačke rafinerije u logistički centar, izazvala je ogorčenje među sisačkim radnicima te rafinerijskim sindikatima. Oni već duže vrijeme upozoravaju na to kako Mađari vode neprijateljsku politiku preuzimanja INA-e, a ovaj korak je samo nastavak te ideje. Izjave Sandora Fasimona o poštenom zbrinjavanju radnika i prebacivanju na druga radna mjesta smatraju ispraznim, a također se ne slažu ni sa tim da Sisak ne zarađuje dovoljno novca u rafinerijskom sektoru.

“Imamo argumente koji govore da su podaci o poslovanju naše rafinerije iskrivljeni i služe samo u svrhu njenog zatvaranja. Mislim da je sada vrijeme da nas primi netko u Vladi ili drugim mjerodavnim institucijama, što već duže tražimo, kako bismo im predstavili stvarne podatke” poručuje Predrag Sekulić, glasnogovornik Stožera za obranu Rafinerije.

Izvor: 24 sata