Pula: sindikati s Končarom razgovarali o Uljaniku

Predstavnici Stožera za obranu brodogradnje Uljanik i sindikata koji djeluju u pulskom brodogradilištu u utorak su s izabranim strateškim partnerom Dankom Končarom razgovarali o njegovim planovima s Uljanikom i brodogradnjom te o nedoumicama u vezi s diversifikacijom poslovanja.

Po riječima povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đina Šverka, cilj sastanka bio je informirati se iz prve ruke, bez prisustva predstavnika menadžmenta Uljanika, o Končarovim  planovima vezanim uz Uljanik i općenito brodogradnju. Sastanak nije rezultirao zajedničkim zaključcima, međutim, prema Šverkovim riječima, Danko Končar im je poručio kako njemu nije cilj postati većinski vlasnik brodogradilišta Uljanik već da bi “htio da u tom projektu zajednički s vlasničkim udjelima sudjeluju i zainteresirani radnici, ali i država”.

“Što se prostora namijenjenog diversifikaciji tiče, Končar je ponovio ono što smo već mogli čuti, a to je da bi se prenamjenom tog prostora trebala osigurati sredstva koja bi omogućila organizaciju i dugoročnu održivost brodogradnje na ostatku prostora,” kazao je za Hinu Đino Šverko dodavši da “od svih tih planova neće biti ništa ako “projekt restrukturiranja ne podrži Vlada i država se aktivno ne uključi u njega”.

Po njegovim riječima u Uljaniku među radnicima i dalje vlada strah i neizvjesnost jer sumnjaju da se brodogradilište primiče konačnom krahu.

“Radnici sve nade u spas polažu u Vladu. Stoga ukoliko doista postoji interes novog strateškog partnera neka se to jasno kaže,” rekao je Šverko, dodavši kako bi eventualna neisplata plaće za rujan mogla izazvati nove nemire kod Uljanikovaca koji ponovno najavljuju štrajk i prosvjede.

“Ako plaće za rujan ne bude, izvjestan je prosvjed i štrajk. Sindikati su jedini koji mogu organizirati štrajk i prosvjede, no prije toga treba provesti i proces mirenja te držati se zakonske procedure,” poručio je Đino Šverko.

Predstavnici sindikata koji djeluju u Uljaniku zajedno s predstavnicima Stožera za obranu Uljanika u srijedu odlaze na sastanak u Zagreb, u Ministarstvo gospodarstva.

Iz Uljanika su u utorak izvijestili da im je blokiran račun te da su u tijeku pregovori o njegovu deblokiranju. Od početka rujna naručitelji su otkazali pet novogradnji.