„Pučki dernek“ u Areni

Pučani, Arena
Twitter (EPP)

Hrvatskoj zbog Izbornog kongresa Pučana neće biti ništa bolje, ali niti gore (jer gore od ovoga ne ide).

U zagrebačkoj Areni održan je 24. izborni kongres Europske pučke stranke (EPP). Za novog je predsjednika izabran Poljak Donald Tusk, donedavno predsjednik Europskog vijeća. Na poziciji čelnika Pučana zamijenio je dosadašnjeg predsjednika, Francuza Josepha Daula za kojeg su čuli vjerojatno tek najzagriženiji pratitelji političkih zbivanja što je dovoljan pokazatelj koliko je uistinu važna (odnosno nije) pozicija predsjednika EPP-a.

Bez obzira na to, za premijera Plenkovića ovaj je Izborni kongres doživljen kao nevjerojatan uspjeh Hrvatske i njega osobno (ovo drugo mu je ipak puno važnije) pa je tako ovaj Kongres u Areni usporedio s finalem Lige prvaka u nogometu. Rekli bi mnogi da se radi o promašenoj izjavi, ali to je izjava koja, zapravo, najbolje oslikava politiku aktualne Vlade i, posebice, njezina premijera.

Ma kakav štrajk? Merkel i Kurz su u Areni

U situaciji u kojoj je štrajk prosvjetnih radnika iz cirkularnog oblika prešao u frontalni te učenici do daljnjega neće imati nastavu, Andreju Plenkoviću najvažnije je da se Merkel, von der Leyen i Kurz dobro zabavljaju i da im ništa ne fali. Nisu bitni niti prosvjetari, ali niti svi ostali građani jer se promet zaustavljao i regulirao prema potrebama Pučana te su tako brojni ljudi bili osuđeni na kašnjenje, bilo na posao, bilo na neka druga mjesta.

Premijer Plenković prima austrijskog premijera Kurza //: Izvor: Twitter (Andrej Plenković)

Štrajk, ne ulazeći u samu suštinu sindikalnih zahtjeva ili njihovu opravdanost, Plenkovića ne „impresionira“, da iskoristimo njegovu terminologiju. Njega impresionira samo „pučka elita“ (teška kontradiktornost), ali ne i običan puk i njihovi zahtjevi. Dojma smo da bi se naš premijer odlično slagao s Marie Antoinette. Gotovo da ga možemo zamisliti kako izgovara famoznu: „Neka jedu kolače“.

Plenkoviću je štrajk zasmetao jedino iz pozicije što šalje lošu sliku Hrvatske (a posredno i njega, što ga više brine) u svijet. Drugim riječima, ta „slika“ bi mogla doći do Merkel ili do Kurza, a tko zna što li će oni tada misliti o velikom „europejcu“ i „demokratu“, Andreju Plenkoviću. Pitanje je bi li ga u toj situaciji Juncker štipao za stražnjicu, a to bi bila kazna na kakvu Plenković nije spreman.

Mogao bi upravo zbog takve loše percepcije koju štrajk šalje udovoljiti sindikatima. Sve kako bi ostao u milosti europske elite i establišmenta koja se sakriva iza naziva „Pučani“, makar puka u životu vidjeli nisu. Sve to, logično, prelijeva se preko leđa učenika u osnovnim i srednjim školama kojima se nastava ne održava, ali to za pučku elitu nije nimalo važno. Neobrazovanim masama lakše se upravlja i manipulira te je mogućnost bilo kakvog otpora svedena na minimum. Što manje obrazovanog puka, to su Pučani sretniji.

„Pučka fešta“ do dugo u noć

Na Kongresu u Areni našli su se svi istaknuti političari, hrvatski i europski, koji pripadaju grupaciji EPP-a. Na Kongres je došla i hrvatska Predsjednica kojoj tamo, barem ako bismo slijedili Ustav RH, nije mjesto jer ona kao Predsjednica nije i ne smije biti članica niti jedne stranke pa tako niti europske stranačke grupacije. Stoga je njezin dolazak na Kongres EPP-a i jasno političko svrstavanje svojevrsno kršenje Ustava, ali navikli smo mi već u Hrvatskoj da je Ustav samo mrtvo slovo na papiru.

Kolinda Grabar-Kitarović u društvu Angele Merkel, Ursule von der Leyen i Donalda Tuska //: Izvor: Twitter (Kolinda GK)

„Zabava“ se iz Arene preselila u Muzej suvremenih umjetnosti gdje je održana gala večera za sve „visoke“ i „ugledne“ uzvanike. Za HDZ-ove standarde, ta je gala večera u potpunosti podbacila. Nije se puštala turbo folk glazba (možda zato Vučić nije htio doći), nitko nije trgao košulje, razbijao čaše ili se penjao na stolove, a izostalo je i uobičajeno lijepljenje stranačke iskaznice na čelo.

Drugim riječima, Pučka gala večera nije prema svojim karakteristikama imala ni P od Pučka. Izgledalo je to više kao elitna zabava za 1% najutjecajnijih i najbogatijih europskih političara bez primisli na one (puk) čije interese navodno zastupaju. HDZ se kad dolaze utjecajni europski gosti svaki put maksimalno „pripitomi“, ali upravo u tom „pripitomljenju“ oni odbace sve svoje pučke karakteristike. Tzv. depučizacija radi približavanja Pučanima.

Hrvatskoj zbog Izbornog kongresa Pučana neće biti ništa bolje, ali niti gore (jer gore od ovoga ne ide). Bez Merkelice i Kurza će nam biti isto kao što je bilo. Neće faliti nikome jer običan puk nema vremena razmišljati o elitama (pučkog predznaka) već mora voditi borbu na dnevnoj razini kako opstati u ovom društvu koje proždire samo sebe.