Predsjednik uprave Ine: Moramo biti fokusirani na ljude i budućnost

Commons
Rafinerija Sisak neće se nužno gasiti, ali u Hrvatskoj nema tržišta za dvije rafinerije nafte, rekao je šef Ine

Predsjednik uprave Ine, Zoltan Aldott komentirao je poslovne rezultate za prošlu godinu te istaknuo da su djelatnosti rafinerija, marketinga i trgovina na malo poslovale bolje nego 2016. godine. Ipak, rafinerija Sisak i dalje je u značajnom operativnom gubitku.

“Nažalost, Sisak radi s 200 milijuna kuna operativnog gubitka. S tim nitko ne može biti zadovoljan, i moramo sve napore usmjeriti da se taj gubitak smanji. To ne znači da će se rafinerija gasiti, sekundarni pogoni će kontinuirano raditi, kako bi mogli donijeti pozitivne rezultate”, kazao je Aldott.

Iako je Inina proizvodnja nafte porasla za 20 posto u usporedbi s razdobljem prije osam godina, do značajnijeg rasta proizvodnje neće doći bez suradnje s Vladom i novih koncesijskih ugovora, naglasio je šef Ine.

“Moramo biti fokusirani na ljude i budućnost, kao što smo to radili zadnjih desetak godina. Neke poslovne odluke mogu značiti eliminaciju radnih mjesta. Potrošnja nafte u Hrvatskoj i Europi pada, i više rijetko tko ulaže u rafinerije”, rekao je i dodao da su oni jedni od rijetkih koji planiraju u riječku rafineriju uložiti 400 milijuna eura.

“Investicija mora biti pametna i isplativa. Ima li dovoljno tržišta za dvije rafinerije u Hrvatskoj – nema”, zaključio je Aldott.

Izvor: tportal