Predsjednik Milanović misli da bi se svi trebali cijepiti

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović jučer je izjavio kako misli da bi se svi trebali cijepiti, računajući time na građansku svijest.

Milanović je novinarima uoči otvaranja izložbe “Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. – 2020.” komentirao učinkovitost cjepiva protiv koronavirusa istaknuvši da je to testirano u najjačim svjetskim laboratorijima, a rezultati i procjene su visoke.

“Ja tome vjerujem. Cijepim sebe kad treba, svoju djecu. Tu nema švercanja ako si odgovoran građanin. Moje je mišljenje da bi se svi trebali cijepiti i računam tu na građansku svijest”, istaknuo je Milanović.

– Moj poziv svima je kada njihovim novcem država kupi cjepivo, neka se cijepe, poručio je, dodavši da su cjepiva u zadnjih 70 godina spasila milijune života.

Iako smatra da se obavezno ne može utjerati na silu, postoje načini, kako navodi, da se ljude privoli ili čak natjera na to.

Postoji mogućnost da nas se ne će puštati izvan države ili na posao ukoliko se ne cijepimo:

– Znam nekoliko njih koji će postaviti takav kriterij. Hoće li u školama učitelji morati biti cijepljeni. Kad će se cijepiti djeca?, upitao je.

Ipak, ne zna kakva je pozicija Vlade niti što ona namjerava napraviti s cijepljenjem:

– Država će kupiti novcem poreznih obveznika skoro tri milijuna cjepiva.  Hoće li ono biti obavezno, kako, što, to je tema vrlo ozbiljna tema.

Pitanje je sad društvenog dogovora, ustvrdio je, dodavši da on tu može biti debatni partner Vlade, no ona mora donijeti odluku.

IZVOR: novilist.hr

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!