Poticaji za male poljoprivrednike: Osigurano 151,2 milijuna kuna za financiranje oko 1.300 projekata

Geograph
Ministar poljoprivrede Tolušić je izjavio kako ova mjera malim poljoprivrednicima omogućava unaprjeđenje gospodarstva i povećanje vrijednosti vlastite proizvodnje, što znači i njihovo prerastanje u veća gospodarstva

S raspoloživim sredstvima od ukupno 151,2 milijuna kuna može se financirati 1.355 projekata, a Ministarstvo poljoprivrede je izvijestilo kako je objavljenja konačna rang lista projekata malih poljoprivrednika.

Poljoprivrednicima koji su se prijavili na drugi natječaj 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je izdala konačne odluke, a u prioćenju se navodi da se odluke mogu preuzeti u AGRONET-u.

Iz Ministarstva ističu kako je na natječaj za male poljoprivrednike pristiglo 4.189 zahtjeva za potporu, što je najveći broj zahtjeva od početka provedbe Programa ruralnog razvoja u Hrvatskoj.

Ministarstvo u priopćenju prenosi i izjavu ministra Tolušića u kojoj stoji da je interes iskazan za ovu mjeru pokazatelj potencijala za poljoprivrednu proizvodnju u hrvatskim ruralnim područjima.

Ministar je izjavio kako se malim poljoprivrednicima mora pomoći da postanu veći, a upravo ova mjera im omogućava povećanje vrijednosti njihove proizvodnje i unaprjeđenje gospodarstva. Osim toga, dodao je kako je to preduvjet za javljanje na druge, izdašnije mjere Programa ruralnog razvoja Repbulike Hrvatske.

Naglasio je i to da je ovaj natječaj proveden prema starim procedurama pa je to razlog zbog kojeg su poljoprivrednici dugo čekali na obradu njihovih projekata. Najavio je kako će novi natječaj u lipnju biti raspisan po jednostavnijim pravilima jer su u međuvremenu izmijenjene i olakšane procedure dodjele sredstava za mjeru 6.

U priopćenju su podsjetili kako su korisnici spomenute potpore mala poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 do 7.000 eura te su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a visina potpore iznosi 113.389,50 kuna po poljoprivrednom gospodarstvu. Tim će sredstvima mali poljoprivrednici financirati gradnju i opremanje prostora u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade, kupnju domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg sjemena, bilja i sadnog materijala.

Iz Ministarstva također podsjećaju da će poljoprivrednici bespovratnim novcem iz ove mjere moći podizati višegodišnje nasade, financirati kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, strojeva, mehanizacije i opreme te će moći izgraditi i opremiti objekte za prezentaciju i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Napominju i da su Agencija za plaćanja i Ministarstvo poljoprivrede u posljednja tri mjeseca održači nekoliko edukacija i sastanaka s lokalnim akcijskim grupama (LAG), za koje su pripremili paket natječajne dokumentacije za operaciju 6.3.1. s ciljem da LAG-ovi samostalno provode natječaje za mjeru potpore malim poljoprivrednicima.