Poslovni i potrošački optimizam nastavljaju rasti u 2018.

Pixabay
U priopćenju Savjeta HNB-a navedeno je da je početak godine bio obilježem rastom zaposlenosti i poslovnog optimizma

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) prošlog je tjedna procijenio recentne novčane i gospodarske pokazatelje. Prema izvješću HNB-a, početak 2018. godine obilježen je nastavkom rasta zaposlenosti, ali i poslovnog i potrošačkog optimizma. Prema tim pokazateljima, usporavanje realne gospodarske aktivnosti koje je zabilježeno u zadnjem tromjesečju 2017. godine moglo bi biti samo privremenog karaktera, piše Hrportfolio.

“Nakon stabilnog rasta gospodarske aktivnosti u prvih devet mjeseci 2017., u posljednjem je tromjesečju prošle godine godišnja stopa rasta realnog BDP-a usporila na 2,0 posto čime je na razini cijele 2017. ostvareno povećanje realnog BDP-a od 2,8 posto. Pritom je u četvrtom tromjesečju zabilježeno snažno usporavanje godišnjeg rasta bruto investicija u fiksni kapital ponajviše zbog slabijeg korištenja EU fondova nego krajem 2016. godine. Usporavanje realne aktivnosti u četvrtom tromjesečju moglo bi biti samo privremenog karaktera s obzirom da je početak 2018. godine obilježio nastavak rasta poslovnog i potrošačkog optimizma, nastavak rasta zaposlenosti i daljnje smanjivanje broja nezaposlenih”, stoji u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.

HNB je također istaknuo i da su potrošačke cijene u siječnju smanjene za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok se inflacija na godišnjoj razini usporila na 1,1 posto.