Pomaci u hrvatskoj drvnoj industriji: smanjene cijene sirovine, povećani poticaji

PxHere
Očekuje se da će smanjene cijene sirovine i poticaji za drvnu industriju dovesti do povećanja prodaje domaćeg namještaja u sljedećih nekoliko godina

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je da će finalni proizvođači namještaja ove godine dobavljati drvnu sirovinu po 25 posto nižoj cijeni od dosadašnje.

“U drvnoj se industriji vide pozitivni pomaci, način dodjele drvne mase odredila je sama drvna industrija i odredili su smjer koji je, po meni, iznimno dobar i koji će dovesti do poboljšanja stanja hrvatske drvne industrije”, rekao je Tolušić na konferenciji ‘Budućnost hrvatske drvne industrije’ koja se u Zagrebu održala u srijedu.

Hrvatske šume objavile su javni poziv za prodaju trupaca početkom godine, a rezultati bi trebali biti objavljeni u četvrtak, piše tportal. Tijekom ove godine, Hrvatske šume posjeći će oko 2,500 milijuna prostornih metara drva.

Kako je naglasio Tolušić, svi proizvođači iz javnog poziva dobit će tražene količine sirovine. Očekuje se da će pristupačnije nabavne cijene sirovine uskoro dovesti do povećanja prodaje domaćeg namještaja i izvoza.

Ministar je najavio i da će se povećati državni poticaji za drvnu industriju. U 2016. godini iznosili su 7 milijuna kuna, dok bi ove godine trebali porasti na ukupno 40 milijuna kuna.

Renata Ojurović iz Ministarstva poljoprivrede na konferenciji je komentirala Strategiju razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja RH 2017.-2020. s Akcijskim planom provedbe. Istaknula je da je izrađen novi model opskrbe drvnom sirovinom iz državnih šuma te da strategija uključuje preporuke za održivu i zelenu javnu nabavu proizvoda od drva.