Počinje gradnja Pelješkog mosta – BiH se i dalje protivi

gradnja pelješkog mosta, Andrej Plenković, Denis Zvizdić, Hrvatska, BiH
YouTube/Screenshot
Ukupna vrijednost projekta iznosi 526 milijuna eura, a 85 posto sredstava je osigurala Europska komisija

U Stonu na poluotoku Pelješac je u ponedjeljak potpisan zapisnik o uvođenju kineskog konzorcija u izgradnju čime je i službeno počela gradnja Pelješkog mosta.

S radovima bi se trebalo početi na jesen, a završetak je predviđen do 2022. godine. Most dužine 4,2 kilometra s četiri prometne trake će omogućiti povezivanje Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 526 milijuna eura, a 85 posto sredstava je osigurala Europska komisija.

Protivljenja iz Bosne i Hercegovine

Političari u Bosni i Hercegovini su se protivili izgradnji mosta i tražili obustavu njegove gradnje dok se ne utvrdi morska granična linija i Bosni i Hercegovini omogući pristup otvorenom moru.

Izgradnji mosta se ranije službeno usprotivio i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, što je podržala većina parlamentarnih stranaka. Tada je Hrvatskoj upućen poziv da se hitno uključi u bilateralne razgovore s BiH kako bi se postiglo rješenje za razgraničenje na moru uz uvažavanje suverenih prava BiH.

Jedan dio političara je tada navodio da se Pelješki most ne može graditi bez riješenog pitanja granice i slobodnog prolaza između dvije zemlje, dok je drugi dio govorio da to nije službeni stav institucija Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić je komentirao početak gradnje Pelješkog mosta i rekao da je to “jasan i javan čin Republike Hrvatske koja sistemski nastavlja relativizirati i ugrožavati subjektivitet, interese i prava države Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima”.

Zaključio je kako početak gradnje Pelješkog mosta predstavlja poraz za domaću vlast i za sve građane Bosne i Hercegovine kojima će biti zapriječeno “temeljno pravo izlaska na otvoreno more u skladu s Konvencijom o pravu pristupa otvorenom moru. (UNCLOS)”.

Upućeno pismo premijeru Plenkoviću

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, je povodom početka izgradnje Pelješkog mosta uputio pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u kojemu je naveo da još jednom želi ukazati na neizostavnu potrebu da se pitanje riješi na obostrano zadovoljstvo.

Zvizdić je između ostaloga pozvao Plenkovića da njegovo pismo shvati kao finalnu molbu njemu i nadležnim organima Republike Hrvatske te da u duhu dobrosusjedskih odnosa inicira obustavljanje svih aktivnosti u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta sve dok se ne postigne bilateralni sporazum o pravima i obvezama dviju zemalja i dogovori način na koji će se odvojeni dijelovi Republike Hrvatske povezati na način koji neće narušavati kvalitetu povezivanja Bosne i Hercegovine s međunarodnim vodama.

Izvor: Klix.ba AlJazeera Balkans