Očekuju nas nova poskupljenja

poskupljenja, nafta, komunalne naknade, hrana, električna energija
Pixabay
Ako cijene nafte na svjetskom tržištu ostanu na sadašnjim visokim razinama ili se povećaju do 1. travnja 2019. može se očekivati i rast cijene plina

Novčanike hrvatskih građana je u ovoj godini znatno ispraznilo poskupljenje goriva, a uz to rastu i cijene hrane te su najavljena i nova poskupljenja. Participacija za zdravstvene usluge će, po svemu sudeći, također biti veća, a u Zagrebu će od kolovoza cijene parkinga u nekim zonama biti veće za čak 100 posto.

U sljedećoj im godini prijeti i novo poskupljenje plina i električne energije, a krajem ove godine se mogu očekivati i veći računi za odvoz smeća, dok bi veći računi za struju trebali početi stizati u drugoj polovici sljedeće godine.

Prosječna mjesečna potrošnja kućanstva u Hrvatskoj je 292 kWh, što znači da bi mjesečni račun za struju mogao biti uvećan za tri do šest kuna. Ako cijene nafte na svjetskom tržištu, a samim time i plina, ostanu na sadašnjim visokim razinama ili se povećaju do 1. travnja 2019., kada će se određivati cijena plina za sljedeću energetsku godinu, može se očekivati i rast cijene tog energenta.

Na poskupljenja je utjecao i Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi

Sustav odvojenog skupljanja otpada bi od studenog ove godine trebao napokon zaživjeti, što će uzrokovati i povećanje cijene za odvoz smeća, a ministar Ćorić je poručio da se cijena odvoza temelji na miješanom komunalnom otpadu i ako građani svoj otpad razvrstavaju, rast cijene neće biti značajniji.

U zadnjih godinu su i mlijeko, mliječni proizvodi, jaja, meso… poskupjeli u prosjeku od 0,6 do 2 posto, a voće i povrće od 5 do 15 posto. Ponudu i potražnju najviše kroje vremenske neprilike i nekonkurentnost domaćih proizvođača u domaćem segmentu, a prema riječima nekih trgovaca i uvoz sprječava veću eskalaciju cijena.

Iako nitko to ne želi reći javno, na poskupljenja je utjecao i Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi zbog kojeg su trgovci povećali marže, a dio troškova je s leđa potrošača pao na njih, piše Poslovni dnevnik.