Objavljen natječaj za kontrolore leta, traže se kandidati mlađi od 28 godina

Pixabay
Prosječna neto plaća kontrolora leta u Hrvatskoj iznosi oko 24.000 kuna

Hrvatska kontrola zračne plovidbe objavila je natječaj za kontrolore leta, javlja tportal. Traži se mladi kadar, tj. kandidati koji su rođeni nakon 1990. godine.

Natječaj uvjetuje da kandidati moraju imati minimalno četverogodišnju stručnu spremu. Prednost će imati oni koji su završili sveučilišni preddiplomski studij iz područja zračnog prometa ili tehničke struke, ili oni kandidati koji posjeduju diplomu gimnazije ili srednje škole tehničke struke.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe traži toranjske i oblasne kontrolore zračnog prometa koje će zaposliti u centru Zagreb/Lučko, ali i u podružnicama Split/Brač, Zadar, Dubrovnik i Lošinj.

Kandidati prije zaposlenja prolaze nekoliko testiranja, uključujući simulaciju kontrole leta. Posao spada u tri najstresnija zanimanja na svijetu, s obzirom da kontrolori komuniciraju s više pilota istodobno te neprestano moraju održavati najvišu razinu koncentracije.

Kako potrebne psihofizičke vještine za obavljanje ovog posla ima samo tri posto populacije, kontrolori leta imaju i primamljivu plaću: prosječan kontrolor u Hrvatskoj mjesečno zaradi oko 24.000 kuna s bonusima.