Nenad Bakić postao većinski vlasnik Varteksa investicijom od 20 milijuna kuna

HRT / screenshot
Britanska kompanija Valtegra odustala je od najavljene investicije

Varaždinski Varteks uspješno je proveo dokapitalizaciju kojom je prikupio 24,5 milijuna kuna potrebnih za nastavak poslovanja. Upisana su samo dva nova ulagača: Nenad Bakić koji je uplatio 20 milijuna kuna i time postao većinski vlasnik, te predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec koji je osigurao 4,5 milijuna kuna.

Iako je britanska investicijska tvrtka Valtegra prošle godine najavila ulaganje u Varteks u iznosu od 37,5 milijuna kuna, u međuvremenu su odustali. Kako je Bakić napisao na svom blogu, Varteks je bio doveden do samog ruba te je nova dokapitalizacija pokrenuta u zadnji trenutak. “U ovoj situaciji Varteks ima ‘goriva’ za šest do devet mjeseci da pokaže da je sposoban napraviti zaokret, ali za početak je spašen (možda je bio u najtežoj situaciji ikada), a time i radna mjesta u njemu”, napisao je investitor.

Prema podacima Središnjeg klirinško-depozitarnog društva, upisano je oko 1,88 milijuna novih dionica. Košćec je svoja potraživanja prema Varteksu pretvorio u 346.000 dionica, dok je Bakić upisan kao vlasnik 1,53 milijuna dionica.

“Ukupno je dakle upisano nešto manje od 25 milijuna kuna, a rezultat je to da sam se našao s, ako dobro računam, 48,2 posto vlasništva, odnosno 50,5 posto, ako se izuzmu trezorske dionice, odnosno s povezanim osobama oko 51 posto. To zasigurno nije situacija u kojoj sam se želio naći (još jedna briga na vratu, uz veliki financijski angažman), ali što je – tu je, to ćemo pretvoriti u priliku”, komentirao je Bakić na blogu.

Očekuje se da će Bakić ući i u Nadzorni odbor Varteksa. O ovom prijedlogu raspravljat će se na skupštini dioničara zakazanoj za 20. travnja, kao i o izmjeni statuta kojom bi Uprava dobila ovlast da uz suglasnost Nadzornog odbora donosi odluku o povećanju temeljnog kapitala, uz isključenje prava postojećih dioničara.

Poslovni dnevnik