Nema zainteresiranih za zemljište Dina Petrokemije

dina petrokemija, zemljište, javna dražba, marija ružić
YouTube/Screenshot

Zemljište Dina Petrokemije će se na sljedećoj javnoj dražbi prodavati za upola nižu cijenu

Cijena zemljišta za prvu dražbu je bila jednaka procijenjenjoj vrijednosti od 400,7 milijuna kuna. Vrijednost se konačno mogla utvrditi na ročištu za dražbu, ali za oko milijun četvornih metara ograđenog zemljišta Dina Petrokemije u stečaju nije bilo zainteresiranih kupaca.

Zemljište u Omišlju na otoku Krku, koje se prodavalo javnom dražbom u ovršnom postupku, sastoji se od više manjih parcela, na kojima se nalaze dva pogona u kojima nema proizvodnje.

Stečajna upraviteljica Marija Ružić je kazala da se za zemljište zanimalo nekoliko potencijalnih kupaca koji ipak nisu došli na dražbu, a da je neće ni biti ukazivalo je i to što nitko od od mugućih kupaca nije uplatio osiguranje od 500.000 kuna, koje se prema sudskom rješenju trebalo uplatiti najkasnije tri dana prije ročišta.

Međutim, ovrhovoditelj i nositelji prava upisanih u zemljišnoj knjizi, koja prestaju nakon prodaje nekretnine, nisu dužni dati osiguranje ako njihove tražbine dosežu iznos osiguranja i ako bi se iznos mogao namiriti iz kupovine. To znači da se na dražbi može javiti razlučni vjerovnik koji želi ostvariti prijeboj svojih tražbina s cijenom nekretnine i čije tražbine su dovoljno visoke za ostvarivanje prijeboja.

Od razlučnih vjerovnika jedino Gasfin ispunjava uvjete

Razlučni vjerovnici Dina Petrokemije su Gasfin, Republika Hrvatska, HEP Opskrba i HEP Operator distrubucijskog sustava te HBOR, a stečajna upraviteljica je navela da uvjete za prijeboj tražbine s cijenom zemljišta ispunjava jedino Gasfin, koji je od austrijske banke otkupio potraživanja prema Dini, no ni njegovi predstavnici nisu došli na prvu dražbu.

Stečajna upraviteljica Ružić je također kazala da je nova dražba zakazana za lipanj, a zemljište Dina Petrokemije će se tada prodavati za 50 posto procijenjene vrijednosti.

Dio zemljišta u kompleksu Dina petrokemije je bio u vlasništvu Dininih tvrtki-kćeri Ćufa i Pirosa. U vlasništvu Pirosa je bilo oko 266.000 četvornih metara zemljišta u tom kompleksu, koje je nedavno u ovršnom postupku prodano tvrtki Adria Polymer, u vlasništvu Gasfina, a oko 300.000 četvornih metara zemljišta na kojemu se predviđala gradnja kopnenog LNG terminala je je još uvijek u vlasništvu Ćufa. Stečajni postupak nad Ćufom je na Trgovačkom sudu u Zagrebu otvoren sredinom ožujka, a ispitno i izvještajno ročište je zakazano za 6. lipnja.

Izvor: Tportal