NATO snage preuzimaju zaštitu zračnog prostora Crne Gore

UsAFE
Talijanski i grčki mlazni lovci od ljeta će preuzeti zaštitu zračnog prostora Crne Gore

U okviru NATO-ve misije Air policing, Italija i Grčka uskoro će pokrivati zaštitu crnogorskog zračnog prostora.

Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković priopćio je crnogorskom dnevniku Vijesti da se prije toga očekuje sporazum sa Agencijom za kontrolu zračnog prometa Srbije i Crne Gore (SMATSA). “Mi prvo moramo srediti taj sporazum sa SMATSA, kao organizacijom koja treba osiguravati radarsku sliku za Crnu Goru. Nadam se da će to ići vrlo brzo. On može biti potpisan u narednim tjednima”, istaknuo je ministar i napomenuo da je SMATSA i dosad bila zadužena “za vođenje svih civilnih i vojnih letjelica kroz zračni prostor Crne Gore.”

Bošković je dodao da potom slijedi usaglašavanje tehničkih sporazuma s Grčkom i Italijom.

Air policing je mirnodopska misija čiji je cilj očuvanje sigurnosti zračnog prostora država članica NATO-a, a za njezino provođenje odgovorno je Vrhovno zapovjedništvo Savezničkih snaga za Europu (SECUR). Misija uključuje stalno prisutstvo lovaca presretača koji su spremni smjesta reagirati u slučaju narušavanja sigurnosti zračnog prostora.

“To je znak sklada, podjele odgovornosti i solidarnosti širom Saveza”, izjavio je za Vijesti dužnosnik NATO-a i napomenuo da Crna Gora nije jedina koja koristi usluge drugih država članica na ovom polju.

“NATO štiti baltičko nebo od 2004., kad su se Estonija, Litva i Litvanija pridružile Savezu. Zračni prostor Slovenije pokrivaju Mađarska i Italija. Albaniju pokrivaju Grčka i Italija”, istaknuo je dužnosnik, a njegov kolega dodao je da se NATO brine da svaka članica dobije neophodnu zračnu zaštitu ako ne posjeduje vlastitu.

Izvor: Vijesti