Napad na Markovu trgu ima elemente terorističkog napada?

Flickr

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio kako, prema onim informacijama kojima trenutno raspolažu, napad na Trgu svetog Marka u Zagrebu, koji se odvio u ponedjeljak, ima elemente terorističkog napada.

Prisjetimo se, u ponedjeljak je mladić (22) napao policijskog službenika ispred zgrade Vlade na Markovu trgu, te nakon što ga je teško ranio vatrenim oružjem, presudio je i sebi. Ranjeni policajac je sada stabilno te se oporavlja u Vinogradskoj bolnici.

“Policija i Državno odvjetništvo utvrđuju sve okolnosti ovoga zločina. No, ono što trebamo otvoriti kao temu su motivi i razlozi za ovaj čin, koji, po informacijama kojima zasad raspolažemo, ima i elemente terorističkog akta”, kazao je on na sjednici Vlade u Zagrebu, prenosi Hina.

Mjere sigurnosti?

Napad je teško spriječiti, no postavlja se pitanje je li zabrinjavajuće to što je uspio pobjeći iz najčuvanije zone u zemlji te da je pronađen tek po dojavi građana. Čiji je to propust?

“Ovdje postoji niz indikatora koji govorili o radikalizaciji, ali ona nije detektirana jer on nije pripadao u rizičnu skupinu. No on zaista da je došao do najčuvanijeg objekta, koji se sad pokazao da to nije, te se nakon toga 20 minuta šetao po Zagrebu s oružjem. Možete zamisliti samo zamisliti da se radilo kao u u Americi o masovnim ubojstvima, kada je riječ o pojedincima koji mentalno nestabilni pa počnu pucati po građanima, moglo je doći do masovnih ubojstva, kakva bi to tek tragedija bila”, upozorio je Bilandžić.

Nakon napada, na Markovu trgu pojačane su mjere sigurnosti za koje Plenković tvrdi kako su privremenog karaktera.

Svi daljnji modaliteti zaštite objekata i prostora definirat će se i mijenjati u skladu sa sigurnosnom procjenom. Plenković je naglasio da će u balansiranju tih mjera voditi računa o dosadašnjoj tradiciji, a to je “kultura otvorenosti, pristupačnosti, dostupnosti svakoga od nas osobno, pa i hrvatskih institucija”.

“Istodobno, vodit ćemo računa i o zaštiti, sigurnosti onih koji su na dužnostima, a i samih zgrada, institucija hrvatske države”, dodao je.

Izvor: Aj jazeera
Net.hr

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!