Najveće neto plaće u regiji imaju Slovenci, a najmanje Makedonci

Pixabay
Rast prosječne mjesečne zarade je prošle godine u Sloveniji zabilježen i u javnom i u privatnom sektoru

Prema posljednjim službenim statističkim podacima, najmanje prosječne plaće u regiji su u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, dok su najveće u Hrvatskoj i Sloveniji.

Podaci iz Slovenije pokazuju kako je krajem 2017. godine prosječna neto mjesečna zarada u njihovoj zemlji porasla na 1.062 eura, što je u odnosu na 2016. godinu nominalno povećanje od 3,1 posto, a realno od 1,7 posto.

Rast prosječne mjesečne zarade je prošle godine zabilježen i u javnom i u privatnom sektoru Slovenije

Agencija Anadolija prenosi kako se iza Slovenije nalazi Hrvatska, gdje prema najnovijim podacima prosječna plaća iznosi oko 835 eura.

Na sljedećem mjestu je Crna Gora, a prema najnovijim podacima sa Zavoda za statistiku Crne Gore prosječna plaća u toj zemlji je u zadnjem mjesecu 2017. godine iznosila 512 eura.

Najveća prosječna primanja su nakon Crne Gore zabilježena u Srbiji u kojoj je, prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća u prosincu 2017. godine iznosila 459 eura.

Najniže prosječne neto plaće u regiji su zabilježene u Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna isplaćena mjesečna neto plaća u toj zemlji je u prosincu 2017. godine iznosila 440 eura.

U Makedoniji je prosječna neto mjesečna zarada krajem 2017. godine iznosila 337 eura.