Modeli stranačkog kadroviranja

vlada, stranke, kadroviranje
https://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Vlada_RH.jpg

Rekonstrukcija Vlade je odrađena i ministri koji su imali teret afera su otišli. Premijer je odradio preslagivanje i Vlada nastavlja svoj rad.

Sve izgleda riješeno i dobiva se dojam kao da su navedene afere bile neki usputni problemi koji se svakome mogu dogoditi. Lažiranje podataka o imovini popraćeno neuvjerljivom argumentacijom je način komuniciranja koji je odabran od strane ministara s aferama i očito je prošao. Afere milijunskih razmjera i postojanje raznih „ortačkih“ firmi preko kojih su se radile usluge i kupoprodaje klasična su hrvatska priča. Samo malotko razmišlja kako izgledaju modeli u našoj politici kada treba zbrinuti člana stranke koji je „zeznuo“ stvar.

Kuščević, Žalac, Marić i Tolušić sigurno neće ostati bez posla i njima će se sigurno naći odgovarajuće mjesto u nekom javnom uredu ili instituciji. Treba samo proći malo vremena da javnost zaboravi na sve što se događalo i naši bivši ministri će biti zbrinuti.

Šteta da je baš tako ispalo

Slučaj virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina je prošli mjesec zaprepastio javnost. Iz gradskog proračuna je nestalo 17 milijuna kuna i Kirin je tijekom izvanredne sjednice Gradskog vijeća progovorio o pronevjeri nestalog novca od strane gradskog pročelnika za financije Siniše Palma koji je nedavno preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima. Naivna verzija priče prema kojoj je gradski pročelnik za financije izvlačio novce i lažirao bankovne izvode je zaista apsurdna. Tko uopće može povjerovati u činjenicu da su suradnici i dobavljači kojima godinama nisu stizale uplate iz gradskog proračuna samo zanemarili svoje otvorene stavke i nastavili s Gradom poslovati i dalje?

Priča prepuna nelogičnosti je u fokusu javnosti, ali u toj aferi se krije model kako se zbrinjavaju članovi stranke.

Svi se sjećaju kako je u Sanaderovoj vladi Ivica Kirin bio ministar unutarnjih poslova. Prema javnim nastupima (izjava „Jubito“) i načinu rada cijeloj je javnosti bilo više nego jasno da Kirin nema kapaciteta za obnašanje takve visoke funkcije. Kako se riješio problem? Nakon podnošenja ostavke, Kirin je samo premješten u Viroviticu. Da nije bilo afere s pronevjerom novca možda ga se nikad ni ne bi sjetili.

Ako ste član stranke, nemate kapacitete ni znanje za obnašanje funkcija ili ako ste imali aferu, nema problema! Stranka će vas zbrinuti negdje van fokusa javnosti u neku manju sredinu gdje možete imati dobra primanja.

Čim dalje od javnosti

Odabir visokih funkcija u manjim sredinama ili institucijama za koje nitko ne zna da postoje je izvrstan način zbrinjavanja stranačkih kolega.

Sjeća li se tko Ivana Tepeša? Bivši predsjednik stranke HSP dr. Ante Starčević koja je ušla na izborima 2015. u Sabor kao dio tadašnje Domoljubne koalicije uspio se snaći. Nakon obnašanja dužnosti potpredsjednika Sabora, Tepeš je zbog pozicije na listi HDZ-a ušao kao zastupnik u Europski parlament sa samo 774 dobivena glasa. Tepeš će od pozicije zastupnika naknadno odustati i prepustiti svoje mjesto Željani Zovko, a njegovo novo radno mjesto je zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika.

Tepešovi prijašnji energični nastupi sa zavidnom dozom domoljublja i obranom svega što je hrvatsko su zamijenjeni lijepom pozicijom u instituciji koja se rijetko spominje u medijima. Isti model kao i kod Kirina – popunjavanje funkcija negdje izvan fokusa javnosti.     

Aktivirati se samo kad su izbori

Lokalna sredina ili nevidljiva institucija nisu loši izbori za nastavak političke karijere i miran radni staž sa solidnim primanjima.

Postoji i treća varijanta kada se samo povremeno morate uključiti, ali ostatak radnog vremena javnost ni ne zna da postojite. To je, na primjer, institucija Državnog izbornog povjerenstva gdje su svoje mjesto našli Ana Lovrin i Josip Vresk. Ana Lovrin je kao ministrica pravosuđa imala određene afere (može se spomenuti zapošljavanje kćeri ili sporni ugovori s Božidarom Kalmetom), a Josip Vresk je sudjelovao u aferi Hypo i priznao primitak mita.

Kako bi se stranačkim kolegama osigurao mirni tijek radnog staža koji im je preostao do mirovine, izabrani su za članove Državnog izbornog povjerenstva. O radu institucije je nešto više pisao tportal, ali informacija kako je njene članove gotovo nemoguće smijeniti i kako konkretan posao postoji samo kad su izborni ciklusi je više nego zanimljiva.

Jednom kad nitko više ne zna ni da postojite, vašim brigama je došao kraj.