Ministrica Pejčinović Burić o ideji razmjene teritorija Kosova i Srbije

Pejčinović Burić, Kosovo, Srbija, razmjena teritorija
Wikimedia Commons
Otvaranje pitanja granica može riješiti jedan problem, ali bi se razmjenom teritorija mogla otvoriti pitanja i u drugim dijelovima Europe

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić je u srijedu komentirala izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o promjeni granica između Srbije i Kosova i tom je prilikom rekla kako Hrvatska smatra da otvaranje pitanja razmjene teritorija nije dobro u kontekstu stabilnosti jugoistoka Europe.

Kako bi se dvije zemlje približile rješavanju spora, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je proteklih tjedana iznosio ideju o razmjeni etnički većinskog albanskog dijela južne Srbije za sjeverni dio Kosova u kojem dominira srpsko stanovništvo.

Kosovski predsjednik Hashim Thaçi se u početku složio, ali je zadnjih dana djelomično povukao svoju potporu tom prijedlogu, dok su u međuvremenu zemlje poput Austrije i Njemačke izrazile zabrinutost, a Sjedinjene Države će prihvatiti rješenje ako se oko njega slože obje strane.

“Naš je stav da otvaranje pitanja granice i razmjene teritorija nije dobro načelo u smislu doprinosa stabilnosti u ovom dijelu Europe, ali i šire”, izjavila je Pejčinović Burić u Banjoj Luci nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP),pokrenutog 1996. godine u Sofiji s ciljem jačanja regionalne suradnje.

Na sastanku je bio i srbijanski ministar Ivica Dačić, a kosovski ministar Behgjet Pacolli je otkazao sudjelovanje nakon izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kako je nepoželjan u tom gradu.

Razmjenu teritorija ne podržavaju ni visoki predstavnici u BiH

Ministrica Pejčinović Burić je dodala i kako otvaranje pitanja granica može riješiti jedan problem, ali bi se razmjenom teritorija mogla otvoriti pitanja i u drugim dijelovima Europe, a na opasnost razmjene teritorija su prošli tjedan upozorila i trojica bivših visokih međunarodnih predstavnika u BiH.

“Nema sumnje da se takvim dogovorom riskiraju trenutačni dogovori kao što je onaj u Makedoniji, potkopava jedinstvo države kao što je BiH, ohrabruju oni koji priželjkuju razmjenu teritorija na drugim mjestima kao što je Ukrajina i vjerojatno će dovesti do egzodusa manjina iz njihovih trenutačnih prebivališta”, stoji u otvorenom pismu koje su britanski, njemački i švedski diplomati Paddy Ashdown, Christian Schwarz Schilling i Carl Bildt uputili šefici europske diplomacije Federici Mogherini.

Izvor: Večernji list