Mijenja li se zagrebačko tržište nekretnina?

Zagreb, nekretnine, potres
https://sco.wikipedia.org/wiki/File:Zagreb_(29255640143).jpg

Jesu li vremena visokih cijena nekretnina u Zagrebu prošla?

Početkom godine mnoge statistike za 2019. godinu pokazale su kako je u Zagrebu kvadrat stana stajao preko 2000 eura. Cijene su toliko letjele u nebo da su se stanovi u zagrebačkom centru te njegovim elitnim kvartovima prodavali i po cijeni koja je prelazila 3000 eura po kvadratu.

Slične statistike oslanjaju se na prodajne oglase i u praksi su se stanovi u Zagrebu vjerojatno prodavali po nešto nižim cijenama. Primjerice, u posljednjem krugu subvencioniranih kredita na području Zagreba prodano je 909 stanova s prosječnom cijenom od 1507,90 eura. (izvor: Jutarnji.hr) Oni koji su uspjeli prodati stan po cijeni iz oglasa sada zadovoljno trljaju ruke.

Učinci krize

Nerealne cijene posljednjih su godina vladale tržištem nekretnina u Zagrebu, ali potres koji se sada iznenada dogodio i prouzročio velike štete možda će izazvati kompletnu promjenu percepcije grada. Izvanredno stanje nakon pandemije koronavirusa donijelo je velike tržišne gubitke za sve sektore.

Tržište nekretnina isto tako će sigurno biti zahvaćeno jer se možemo prisjetiti kako je ono u Hrvatskoj reagiralo poslije 2008. i početka gospodarske krize. Broj transakcija na tržištu nekretnina se tada bio smanjio za gotovo 70 posto, a krajem 2008. cijene stanova bile su pale u prosjeku od 10 do 15 posto. Nekretnine kojima je teže išla prodaja znale su spuštati svoje cijene za 30 ili čak 50 posto.

Potražnja u tadašnjim kriznim vremenima pala je od 40 do 70 posto i većina transakcija koje su se odvijale bila je vezana uz prodaju nekretnina nižeg cjenovnog ranga poput garsonjera ili manjih stanova od oko 50 kvadrata. Kada govorimo o Zagrebu, podaci za petogodišnje razdoblje od 2008. do 2013. pokazuju da je cijena kvadrata bila pala 25 posto.

U razdoblju nakon završetka sadašnje situacije s koronavirusom sigurno se očekuje određeni pad potražnje na tržištu nekretnina u Zagrebu. Prethodni rast cijena bio je uvjetovan privremenim povratkom optimizma kod potrošača i povećanom potražnjom.

S obzirom na to da Hrvati njeguju rentnu ekonomiju, zadnjih godina Zagreb je postao atraktivna lokacija zbog sve većeg broja turista i mnogi su vidjeli zagrebačke nekretnine kao potencijalni izvor prihoda. Zagreb kao metropola još uz to nudi velike mogućnosti pojedincima po pitanju zaposlenja ili studiranja, što svakako ima dodatnu privlačnost i također je važan faktor koji se na tržištu nekretnina ne smije zanemariti.

Promjene izazvane novim stanjem

Potresom i štetama koje su prouzročene sve navedeno neće nestati, ali percepcija grada, poglavito njegovog središta, sigurno će doživjeti promjene. Narušena statika stambenih i poslovnih objekata u širem središtu Zagreba jednostavno je prekinula život. Sanacija svih oštećenja trajat će nekoliko godina. U tom periodu ružna strana priče je kako je veliki broj ljudi ostao bez svojih domova, a još je tragičnije što su mnogi kupili te stanove putem kredita i njihova otplata u ovom trenutku lako može biti ugrožena.

Efekt koji je potres napravio u psihološkom smislu sigurno će imati dugotrajnije posljedice. Dio građana možda je znao kako se Zagreb nalazi na trusnom području i da je još prije 140 godina doživio snažan potres. Sada to znaju svi građani u Hrvatskoj jer će im slike srušenih fasada, krovova i napuklina na zidovima ostati trajno u sjećanju.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li u budućnosti cijene nekretnina u Zagrebu dostići cifre od 2000 ili čak 3000 eura po kvadratu. Potresi se ne događaju svaki dan, ali sama činjenica da netko kupuje stan u području na kojem bi, hipotetski, mogao ostati bez njega u nekoliko sekundi mijenja način pregovaranja o cijeni. Kupnja stana vezana je uz neki osjećaj sigurnosti jer si time garantiramo, kako se popularno kaže, krov nad glavom.

Može li budući kupac stana u centru Zagreba zanemariti činjenicu o trusnom području i vjerojatnosti potresa?

Dogodit će se da će teško ići prodaja starih i dotrajalih objekata koje lakši potres može u potpunosti uništiti. Za kupnju stana u Zagrebu godina izgradnje objekta i statika imat će sigurno presudnu ulogu. Kada na sve to dodamo ekonomsku krizu koja traje za vrijeme pandemije, ali vrlo vjerojatno i još neko duže vrijeme nakon nje, bit će zanimljivo vidjeti kako će se cjelokupna situacija s nekretninama odvijati.