Kupujete jeftine lijekove u inozemstvu? Čekaju vas kazne do 10.000 kuna

lijekovi, carina
Max Pixel
Carinska uprava je lani zaplijenila preko 80.000 komada raznih lijekova koji su nepropisno unijeti u državu. Neki su poslani poštom, neki krijumčareni u prometu, a svi slučajevi prijavljuju se Prekršajnom sudu

U susjednim zemljama, poput Srbije ili Bosne i Hercegovine, cijene nekih lijekova značajno su manje nego u Hrvatskoj. Navelo je to mnoge Hrvate da se po lijekove zapute preko granice, ali oni koji nemaju potrebnu medicinsku dokumentaciju mogli bi na povratku požaliti tu odluku.

Osobe koje su kupile lijekove u inozemstvu, a na granici s Hrvatskom nemaju liječnički recept ili potvrdu, morat će lijekove predati carini i odgovarati pred Prekršajnim sudom. Kazne za nepropisni unos lijekova u državu dosežu iznose i do 10.000 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Prošle godine Carinska uprava zaplijenila je preko 56.000 komada lijekova koje sadrže narkotike i gotovo 27.000 komada drugih lijekova, pri čemu prednjače benzodiazepini i sredstva za erektilnu disfunkciju.

U benzodiazepine spadaju razni lijekovi za smirenje i anksiolitici, poput Xanaxa, Normabela i Apaurina. U drugoj skupini prednjači Viagra koja se u Hrvatskoj dobiva na recept, ali se za četiri tablete plaća participacija od 425 kuna. U susjednim zemljama može se kupiti već za šezdesetak kuna.

Podaci Carinske uprave uglavnom se odnose na lijekove koji su poslani u privatnim pošiljkama ili krijumčareni u cestovnom i zračnom prometu. Najviše zapljena ostvareno je u područnom carinskom uredu u Osijeku, najmanje u Splitu, a velik broj prekršitelja čine strani državljani.